ZAMBIA: El trajecte fins a South Luangwa venint del nord: North Luangwa NP, Luambe NP i Nsefu Reserve

girona_1990_people

desembre 11, 2021

En aquest article, us explicarem la manera de creuar del nord-est de Zàmbia al South Luangwa. Nosaltres vam entrar per la frontera de Tanzània a Tunduma, però després vam veure que hi havia molt poques opcions per baixar directament cap al parc de South Luangwa. L’alternativa era anar per la T2 fins a Lusaka i llavors tirar enrere per la T4, però la gran quantitat de quilòmetres i la volta que fèiem ens va fer replantejar aquest recorregut.

Per això, vam buscar diferents maneres per poder arribar a South Luangwa des del nord. El principal inconvenient és el tema pluges que solen tenir lloc entre el mes de desembre i abril. Durant aquests mesos, les aigües del riu Luangwa incrementen de caudal fent impossible creuar el riu de Nord a Sud. En canvi, durant la temporada seca el pots creuar a través d’un pontoon, un pont provisional fet amb pals de fustes i a on et venen a buscar amb una plataforma de troncs i et transporten fins a l’altra costat del riu arrossegant una corda. Després d’aquest creuament, ja estaràs a la part sud i només hauràs de recórrer els quilòmetres restants entre camins de terra i poblats tradicionals fins arribar a Kakumbi, la porta d’entrada de South Luangwa.

Pontoon per creuar el riu Luangwa.

Així, doncs, si voleu creuar cap al South Luangwa des del nord, la millor opció que us recomanem és travessar tres parcs nacionals: North Luangwa National Park, Luambe National Park i Nsefu Reserve.

North Luangwa NP.

North Luangwa NP

Si veniu des de la frontera de Tanzània amb Zàmbia (Tunduma/Nakonde), hauràs de conduir per la T2 durant 315 quilòmetres fins al trencant direcció a Mano que et trobaràs després de la població de Chafilwa. És molt important que empleneu el dipòsit de gasolina perquè fins a la porta d’entrada de South Luangwa no trobareu cap gasolinera. L’última estació de gasolina que vam trobar va ser una Total al trencant de Chinsali, a uns 107 quilòmetres del desviament cap a North Luangwa. Aquesta carretera inicial és molt cansada de fer perquè tot i estar asfaltada, està plena de forats a la carretera que fa que hagis d’anar molt a poc a poc i intentant esquivar tots els sots.

Un cop arribes al trencant de Mano (també està indicat North Luangwa NP), hauràs de conduir durant 40 quilòmetres per carretera de terra fins arribar a la porta d’entrada del North Luangwa NP. Allà t’hauràs de registrar (l’entrada la pagaràs quan surtis) i podràs entrar dins el parc nacional. Pensa que de desembre a abril aquest parc està tancat per l’època de pluges.

Entrada al North Luangwa NP

North Luangwa NP és un parc amb una gran extensió de terreny (4.636 quilòmetres quadrats) Durant el recorregut dins aquest parc, vam creuar diferents rius secs i vam passar per paisatges de muntanya on vam veure un petit grup d’elefants, zebres i antílops. El trajecte de la porta d’entrada de Mano fins a la porta de sortida que es troba just després del creuament del riu Luangwa és d’uns 70 quilòmetres, on passaràs pel costat del Marula Airstrip i també per un checkpoint on et desinfectaran els pneumàtics. Hauràs de seguir les indicacions que et portin fins al pontoon, i allà creuaràs el riu Luangwa a través d’una plataforma de fustes on una persona t’arrossegarà amb una corda fins arribar a l’altra banda del riu.

Creuament del riu Luangwa a última hora de la tarda a través del pontoon.

Un cop creuat el riu Luangwa, estaràs ja a la sortida del parc i allà hauràs de pagar l’entrada. Aquesta val 25$ per persona i 15$ pel vehicle. Encara que estiguis de trànsit, et fan pagar igualment l’entrada. Just a la sortida del parc, tens diferents opcions d’allotjament com Chifunda Bushcamp, entre d’altres.

Nosaltres vam dormir amb una família just després de la frontera de Tanzània, i després vam tardar tot un dia en creuar fins a la sortida del North Luangwa, on vam dormir després de creuar un bonic parc de paisatge però amb poca presència d’animals.

Família que ens va deixar acampar davant de casa seva.

Luambe NP

L’endemà, un cop vam creuar el North Luangwa NP, vam seguir la nostra ruta cap al South Luangwa. Ja havíem aconseguit lo més difícil que era creuar el riu, així que ens disposàvem a conduir durant tot el dia fins arribar a la tarda a Kakumbi, la població d’entrada al parc. Pel camí, vam passar per diferents poblats tradicionals molt bonics, on la gent et sortia a saludar mentre passaves amb el cotxe, i on travessaves per camins de terra i cases de fang circulars molt autèntiques.

Trajecte cap al Luambe NP.

La primera part del trajecte era arribar a la carretera principal que va direcció a Kakumbi. Per això, primer vam arribar a Chifunda passant per enmig del que semblava un bosc encantat per la seva disposició d’arbres. A Chifunda, vam agafar la carretera RD105 que baixava fins a Chama i que no deixaríem fins arribar ja a la carretera asfaltada. Aquesta part destaca per camins de sorra, enmig de poblats i forces creuament de rius secs fins arribar a la població de Chitungulu, que és on trobem la carretera principal direcció al South Luangwa. La totalitat de tota aquesta primera part del trajecte és d’uns 105 quilòmetres.

Cases tradicionals durant el nostre recorregut.

La segona part del trajecte consisteix en creuar el Luambe National Park, la porta d’entrada del qual es troba a uns 9 quilòmetres de Chitungulu seguint per la D104. Allà, t’hauràs de registrar però al estar de trànsit no caldrà que paguis cap entrada. És gratuït i aniràs conduint resseguint la línia del riu Luangwa. Pel camí, podràs trobar alguns elefants i també antílops, i fer parades per fotografiar el riu i veure diferents pescadors. El trajecte total per dins el Luambe NP és de 25 quilòmetres.

Luambe NP, al costat del riu Luangwa.

Nsefu Reserve

Finalment, la darrera part de tot aquest camí per arribar a South Luangwa des del nord del país és creuar la reserva de Nsefu. Aquesta es troba situada resseguint la mateixa carretera que havíem fet servir per creuar el Luambe NP (D104). Per arribar a la porta d’entrada, hauràs de conduir uns 40 quilòmetres des de la porta de sortida de Luambe. Després, travessaràs la reserva durant uns 25 quilòmetres on nosaltres vam veure una gran manada d’elefants, antílops i zebres. És una reserva molt recomanable de fer i, al fer trànsit per travessar-la, també és gratuïta.

Zebres al Nsefu Reserve.

Manada d’elefants al Nsefu Reserve.

Des de la porta de sortida de Nsefu a Kakumbi, la porta principal de South Luangwa, quedaran per a fer uns 20 quilòmetres on començaràs a trobar força més població i unes carreteres en bon estat. A Kakumbi, trobaràs una gasolinera on tornar a carregar el teu dipòsit després de més de 500 quilòmetres recorreguts i de més d’un dia conduint.

Amb aquest trajecte, podràs creuar tota l’àrea est del país de nord a sud sense necessitat de fer una gran volta i gaudint de diferents parcs nacionals que, encara que tinguin poca presència d’animals, són bonics de fer amb el teu propi cotxe. Ara, ja hauràs pogut arribar a South Luangwa NP on podràs gaudir d’un dels parcs més bonics del sud d’Àfrica. Si vols saber més sobre la nostra experiència, pots clicar aquí.

Benvinguts al Luangwa!

Categories: ZAMBIA
Etiquetes:
ZAMBIA: Tips per a la conducció

ZAMBIA: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Zàmbia amb cotxe:  A Zàmbia es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et caldrà...

read more
ZAMBIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

ZAMBIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Lusaka Superfície: 752.618 km2 Habitants: 17.861.030 habitants (2019) Densitat població: 23,73 habitants per km2.  Idiomes: Zàmbia té un total de 72 tribus. Cada tribu té el seu propi idioma, fet que converteix el país en un lloc on es parlen molts...

read more
ZAMBIA: Anècdotes curioses

ZAMBIA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que la bandera de Zàmbia té un significat especial? Els zambians estan molt orgullosos de la seva bandera perquè simbolitza diferents trets característics del país. La bandera té quatre colors (verd, negre, taronja i vermell) i una àguila. El color verd...

read more
ZAMBIA: El Lower Zambezi

ZAMBIA: El Lower Zambezi

El riu Zambezi és el quart riu més gran del continent africà. Amb una longitud total de 2.574 km, és el riu més llarg dels que desemboca a l’oceà Índic. Les seves aigües neixen a la frontera entre Zàmbia, RDC Congo i Angola, i passa per països com Botswana, Namíbia i...

read more
ZAMBIA: South Luangwa NP

ZAMBIA: South Luangwa NP

Si vas a Àfrica de vacances, moltes vegades voldràs fer un safari per veure animals salvatges en llibertat. És curiós que quan et diuen de fer un safari a Àfrica sempre pensem en destinacions com el Serengeti, el Masai Mara, el Kruger... però almenys a nosaltres, mai...

read more
ZAMBIA: Llac Kariba

ZAMBIA: Llac Kariba

El llac Kariba és el llac artificial i l’embassament més gran de tot el món. Les seves aigües venen del riu Zambeze que fa de frontera entre Zàmbia i Zimbabwe, el quart riu més gran d’Àfrica que desemboca al oceà Índic. Nosaltres vam tenir la sort de navegar pel...

read more
Cascades Victòria

Cascades Victòria

Un dels espectacles naturals més impressionants del planeta que es poden visitar avui en dia són les Cascades Victòria, situades al riu Zambezi i que separen les poblacions de Victoria Falls (Zimbabwe) i Livingstone (Zàmbia). Accessibles també des de Kasane (Botswana)...

read more

0 Comments

Submit a Comment