ZAMBIA: South Luangwa NP

girona_1990_people

desembre 11, 2021

Si vas a Àfrica de vacances, moltes vegades voldràs fer un safari per veure animals salvatges en llibertat. És curiós que quan et diuen de fer un safari a Àfrica sempre pensem en destinacions com el Serengeti, el Masai Mara, el Kruger… però almenys a nosaltres, mai ens hagués ocorregut dir South Luangwa com a destí per a fer safaris.

El parc nacional South Luangwa, situat a l’est de Zàmbia, és un dels millors santuaris de vida animal que queden al planeta i que es concentra bàsicament al voltant del riu que té el mateix nom, el riu Luangwa. Hi podràs trobar més de 60 espècies animals i més de 400 espècies d’ocells.

Elefants travessant el riu Luangwa.

South Luangwa és un parc nacional que compleix tots els requisits per a fer un bon safari i que gaudeixis molt de l’experiència. És un parc força desconegut però que et donarà escenes de vida animal impressionants, com les que vam viure nosaltres i que ara més tard t’explicarem. És una molt bona alternativa als parcs més atrafegats de l’est d’Àfrica.

Lleopard al South Luangwa NP.

Com arribar-hi?

South Luangwa NP no és un parc fàcil d’arribar. Tardaràs almenys un dia per arribar-hi, tant si vas amb transport públic o amb el teu propi cotxe des de Lusaka, la capital. El parc queda relativament a prop de la frontera amb Malawi, on hauràs d’arribar fins a la població principal de Chipata i des d’allà recórrer els 130 quilòmetres per asfalt que separen aquesta població de la porta d’entrada al South Luangwa, a la població de Kakumbi.  

Si vens de Lusaka, el trajecte de la capital a Chipata és d’uns 600 quilòmetres passant per una carretera amb asfalt i peatges. Per tant, compta que tardaràs almenys un dia per arribar de Lusaka a la porta d’entrada a South Luangwa.

Si vens del nord, que és d’on veníem nosaltres, l’única opció per arribar sense haver de fer una gran volta que et portarà a arribar quasi a Lusaka i tornar enrere fins a Chipata, és creuar a través de 3 parcs nacionals que queden al nord de la reserva de South Luangwa. Aquests són North Luangwa, Luambe National Park i la reserva de Nsefu. Arribaràs directament a la porta d’entrada al South Luangwa passant per unes carreteres molt boniques, creuant el riu Luangwa d’una forma molt aventurera i observant diferents animals (però en menor quantitat que el South Luangwa). Aquesta opció serà impossible fer durant l’època de pluges que sol transcórrer de desembre a abril, ja que l’accés al North Luangwa queda tancat. Pots consultar la nostra experiència de com arribar a South Luangwa des del nord clicant aquí.

Recorregut del North Luangwa al South Luangwa.

Per aquells que disposin de pocs dies (però amb un pressupost més elevat) existeix també l’opció d’anar amb avió des de Lusaka a Mfuwe (aeroport situat al costat de la porta d’entrada al parc) a través de la companyia aèria Proflight Zambia, amb una durada de vol d’unes dues hores.

Malgrat que dues de les principals atraccions de Zàmbia com són les cascades Victòria a l’oest (pots llegir la nostra experiència aquí) i el South Luangwa NP a l’est queden separades per més de 1.000 quilòmetres, si viatges a Zàmbia recomanem que preparis l’itinerari per a incloure aquests dos punts en el teu trajecte pel país.

Manada d’elefants al South Luangwa NP.

Permisos i preus

Per tal d’accedir al South Luangwa NP, s’ha de pagar una entrada a la porta d’entrada que es troba just després del poblat de Kakumbi, i abans del pont que creua el riu Luangwa. Les entrades tenen un cost de 25 USD per persona internacional i dia; més 15 USD per vehicle/dia. L’horari d’obertura del parc és de 6h a 18h.

A South Luangwa també pots realitzar un safari nocturn com el que vam realitzar nosaltres. Normalment, les companyies carreguen uns 100$ per persona per un safari de 4 hores, on 50$ van a parar al parc per l’extra que has de pagar si vols fer el safari de nit. Pensa que a partir de les 18h només podran accedir al parc aquells vehicles d’agències oficials. Per tant, amb el teu propi cotxe no pots fer un safari de nit. Aquest safari acaba a les 20h que és quan el parc tanca definitivament les seves portes.

Njobvu Safaris, una molt bona opció per a recórrer el parc amb una agència local.

Què fer a South Luangwa NP?

– Fer un safari amb cotxe pel parc

És un parc relativament petit per a fer amb el cotxe comparativament amb els altres parcs per a fer el safari amb una alta concentració d’animals. S’hi poden veure grans manades d’elefants, molts d’hipopòtams, cocodrils, búfals, les girafes Thornicroft i si tens sort algun felí com lleons o lleopards. Nosaltres vam veure un lleopard amb la seva cria just davant nostre, en una branca oberta, i va ser una experiència espectacular.

Dues zebres al South Luangwa NP.

Nosaltres vam fer un doble safari, l’experiència Diamond, amb en Nicolas de Njobvu Safaris que consisteix en fer un safari de matí i un altre al vespre, d’unes tres hores i mitja cadascun. Podeu consultar el seu web i veure les diferents opcions de safari que fan i que podeu contractar amb un servei eficaç, seriós i que no us decepcionarà.

La Laia, el nostre cotxe de safari i dues girafes al fons.

– Fer un safari nocturn

És un dels pocs parcs africans on pots fer un safari nocturn, després de la posta de sol. Normalment els parcs, amb la posta de sol, tanquen les seves portes però a South Luangwa pots allargar l’experiència per veure animals nocturns i si tens sort, alguns depredadors com cacen. Així el safari de tarda que seria fins a les 18h de la tarda, s’allarga fins a les 20h del vespre per viure aquesta experiència única al món. Nosaltres en vam fer un i va ser espectacular!!

Lleopard buscant la presa durant el safari nocturn al South Luangwa NP.

Pensa que hauràs de fer el safari nocturn amb alguna empresa local i anar-hi amb el seu propi cotxe. Aquestes normalment fan el safari de 16h a 20h, i et permet tenir una visió molt completa del parc.

Durant el safari nocturn, viatges amb un conductor-guia i un copilot que va amb un focus de llarga distància i que va il·luminant els diferents arbres i camins del parc a la recerca d’animals. Durant la nit, els ulls dels animals brillen molt i, a part, podràs veure animals nocturns com la genet. És una experiència molt recomanable perquè realitzes el safari des d’una perspectiva totalment diferent.

Genet camuflada en el South Luangwa NP.

– Fer un safari a peu

South Luangwa és un dels pocs llocs al món on es poden fer safaris a peu per anar a veure els animals. Caminar al costat d’animals salvatges és una de les millors experiències que si no has fet mai, et recomanem que facis. Nosaltres no vam fer aquests safaris a peu en aquest parc degut al pressupost ajustat (el vam fer a Mana Pools, si vols saber-ne més sobre l’experiència clica aquí), però tothom que en vam parlar, diuen bons comentaris de l’experiència. Els guies i els ràngers que t’acompanyen estan molt preparats i a mesura que va avançant el safari, van donant informació de com seguir rastres d’animals i diferents curiositats d’ells.

L’Esteve al South Luangwa NP.

– Gaudir de les vistes del teu allotjament

Normalment els allotjaments d’aquesta zona estan ubicats també al costat del riu. Això fa que puguis veure animals sense sortir de la teva tenda de campanya o del Lodge on estiguis allotjat. Estar al costat de vida salvatge és impressionant, nosaltres vam estar acampant al Crocodile Camp i vam veure elefants, hipopòtams, cocodrils,… just quasi al costat nostre. Una de les nits, una manada d’elefants va rodejar la nostra tenda per menjar i ens vam sentir tan petits! Emocionats i amb por al mateix temps!

Habitació del Njobvu Lodge amb vistes al riu.

A on dormir a South Luangwa NP?

Al voltant del riu Luangwa i a la zona de fora del parc, trobaràs diferents opcions d’allotjament. A dins del parc, també hi ha opcions d’allotjament però amb pressupostos més elevats. Nosaltres, entre els que estan a fora, recomanem:

– Crocodile Valley Camp: És un allotjament que presenta diferents tipus d’allotjament: pots dormir en una cabanya o bé pots acampar al costat del riu Luangwa. Ens hi vam allotjar 3 nits, acampant amb el nostre cotxe. El preu per acampada són d’uns 10$ per persona i nit. Tenen una bonica piscina i un restaurant on fan pizzes molt bones. Ofereixen també opció de fer safaris amb els seus cotxes. Per a reservar, podeu clicar aquí.

Lloc d’acampada del Crocodile Valley Camp.

– Njobvu Lodge: És un allotjament relativament nou on disposen de diferents cabanyes amb habitacions dobles molt boniques, encarades a l’aigua on hi ha sovint elefants, amb lavabo propi i  una piscina de somni. Ofereixen safaris de diferents tipus per a fer a dins del parc. Si voleu reservar podeu mirar el seu web aquí o reservar amb en Nicolas al telèfon: +260976942984

Piscina del Njobvu Lodge.

La nostra ruta

DIA 1: Després d’haver dormit just a la sortida del North Luangwa NP on vam creuar el riu a última hora de la tarda, vam seguir el nostre trajecte de nord a sud i vam passar per diferents reserves com Luambe o Nsefu abans d’arribar a mitja tarda a Kakumbi, a les portes del parc de South Luangwa. Vam anar a veure el Crocodile Valley Camp i ens vam decidir allotjar allà, ja que té les diferents parcel·les del càmping situades just al costat del riu. A la nit, sentíem els elefants passar just pel costat, així que va ser tota una aventura dormir allà!

La nostra parcela de càmping durant aquests dies al South Luangwa NP.

DIA 2: Avui volíem descansar i aprofitar per fer feina d’actualitzar el blog i rentar roba, així que vam estar al càmping banyant-nos a la piscina i desconnectant. De totes maneres, allà sempre has d’estar a l’aguait! Al migdia, quan la Laia estava rentant roba a mà, un elefant es va aproximar menjant tranquil·lament de les branques dels arbres. Nosaltres vam restar immòbils tal com ens havien recomanat, fins que de cop i volta l’elefant va agafar embranzida i va anar corrent fent un crit cap on estava la Laia i es va quedar aturat a pocs metres d’ella. Per sort, va marxar després però ens vam quedar ben espantats durant el nostre dia de panxing que volíem fer al càmping!

L’elefant i la Laia.

A la tarda, vam aprofitar per anar a veure en Nicolas de Njobvu Lodge que tenia moltes ganes d’ensenyar-nos el seu allotjament que havia inaugurat recentment. Tenia una piscina amb vistes al riu molt bonica, i allà vam acordar que l’endemà passaríem el dia dins el South Luangwa NP amb la seva empresa de safaris: primer fent un tour al dematí de 4 hores i després fent un safari nocturn a la tarda.

A la nit, vam tornar al càmping on vam gaudir d’un sopar amb unes pizzes molt bones i vam anar a dormir aviat, amb passes d’elefants i altres animals que rondaven a prop de la tenda.

Hipopòtams des del Crocodile Valley Camp.

DIA 3: Avui era el dia que visitaríem definitivament el parc de South Luangwa. A les sis del dematí, encara de fosc, ens vam trobar amb en Larry a Njobvu Lodge i des d’allà vam anar amb ell fins al parc. Vam veure els primers animals com manades de búfals, elefants, girafes, antílops, zebres… El paisatge al voltant del riu converteix aquest parc en un lloc molt bonic. Després de fer una parada per esmorzar mentre unes girafes estaven plantades a l’ombra del costat d’una acàcia, vam fer un últim recorregut pel parc on vam tenir la sort de veure un lleopard descansant sobre una branca d’un arbre!

Lleopard estirat en una branca al South Luangwa NP.

Així que vam sortir del parc a les 10h del dematí després de 4 hores de recorregut i ens en vam tornar al nostre càmping a banyar-nos a la piscina, fer el dinar i descansar una miqueta abans de tornar-nos a trobar amb ells a les 16h de la tarda.

Després de dinar, vam tornar a Njobvu Lodge on vam fer unes fotos de la piscina aprofitant que estava recent plena d’aigua i que la setmana següent començaven a arribar els primers turistes, i des d’allà vam marxar amb en Larry i un copilot al parc de nou. Just a l’entrar, vam tenir la sort de veure uns elefants que creuaven el riu… Quina imatge més bonica veure aquests grans animals capbussats sota l’aigua i refrescant-se!

Elefants remullant-se al South Luangwa NP.

A la vora del riu, també hi pots veure molts hipopòtams i diferents tipus d’ocells. El nostre guia era una gran fanàtic de les aus i va ser molt interessant saber-ne més sobre aquests animals. Vam veure també grans manades de zebres i antílops, però la nostra gran sorpresa va ser a l’arribar a l’arbre on aquest dematí hi havia el lleopard… Allà, encara continuava l’animal tot i que ara no estava dormit i estava ben assentat, com si estigués posant per la fotografia. I, de cop i volta, sentim que comença a rugir i a cridar a la seva cria. S’acostaven uns elefants que passaven a prop d’on estava el lleopard, i d’uns arbustos vam veure sortir una cria de lleopard que caminava lentament cap a l’arbre on es trobava la seva mare. Es va enfilar com si fos un gat, i van estar una estona jugant amb la mare, llepant-se, aixecant-se, rugint… Un dels espectacles més bonics de fauna salvatge que hem vist a Àfrica!

Cria de lleopard jugant amb la seva mare.

Ens haguéssim quedat tota la tarda allà, però també havíem de deixar espai pels altres cotxes, així que vam prosseguir fins a un baobab on vam poder gaudir del capvespre i d’una cervesa abans de preparar-nos pel safari nocturn.

Baobab enmig del South Luangwa NP.

Era l’hora de començar el safari nocturn i, per això, van connectar un gran focus a una bateria del cotxe. Amb aquest focus, el copilot l’anava movent de costat a costat intentant trobar algun animal. De tant en tant, veies els ulls brillants d’algun impala i la nit es feia cada cop més fosca… És impressionant estar enmig de la sabana de nit envoltat d’animals que no els veus però que els sents ben a prop. Vam tenir la sort de veure alguns animals nocturns com la civeta o la musaranya elefant.

Musaranya elefant durant el nostre safari nocturn al South Luangwa NP.

I, finalment, al tornar cap a la zona on havíem trobat el lleopard, de cop i volta vam trobar l’animal caminant. Avui l’havíem vist de totes les formes possibles! El seguíem amb el focus lentament… S’estava acostant a un grup d’impales i semblava que la cacera era immediata. En Larry va dir que no podíem il·luminar molt per tal de no avisar de la presència de l’animal. Estem a la sabana i això és fauna salvatge! Així que vam estar esperant que el lleopard ataqués cap al grup d’impales que restaven immòbils i a uns 5-10 metres de l’animal. De totes maneres, el lleopard no es movia i el temps anava avançant. Quan faltaven ja deu minuts per les vuit, en Larry va dir que havíem de marxar i vam deixar el lleopard allà a punt per a caçar algun dels impales. Segur que aquella nit, la cria de lleopard no passaria gens de gana!

Vam sortir del parc ben sorpresos del paisatge i la fauna que havíem vist al South Luangwa. Ens va faltar trobar lleons i wild dogs, però va ser una experiència espectacular, sobretot fer el safari nocturn i veure com el lleopard s’acostava cap a la seva presa i trobar-te enmig d’aquest espectacle de la naturalesa. Un gran dia que vam acomiadar amb una bona cervesa local i unes pizzes al Crocodile Valley Camp.

Lleopard en busca de la seva presa durant el nostre safari nocturn a South Luangwa NP.

DIA 4: Després d’uns dies per la zona est de Zàmbia, ja tocava dir adéu al riu Luangwa i avançar direcció a l’altra gran riu del país: el riu Zambezi. Al dematí, vam recollir totes les nostres pertinences i després de fer un últim bany a la piscina, vam avançar cap a Chipata on vam fer una compra al supermercat i vam seguir direcció a Chongwe. Avui no arribaríem a destí, així que tocaria parar quan estiguéssim cansats a alguna zona de càmping lliure del costat de la carretera. Deixàvem enrere South Luangwa i un dels tresors més ben cuidats de Zàmbia!

Abellerols a la riba del riu Luangwa.

Categories: ZAMBIA
Etiquetes:
ZAMBIA: Tips per a la conducció

ZAMBIA: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Zàmbia amb cotxe:  A Zàmbia es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et caldrà...

read more
ZAMBIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

ZAMBIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Lusaka Superfície: 752.618 km2 Habitants: 17.861.030 habitants (2019) Densitat població: 23,73 habitants per km2.  Idiomes: Zàmbia té un total de 72 tribus. Cada tribu té el seu propi idioma, fet que converteix el país en un lloc on es parlen molts...

read more
ZAMBIA: Anècdotes curioses

ZAMBIA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que la bandera de Zàmbia té un significat especial? Els zambians estan molt orgullosos de la seva bandera perquè simbolitza diferents trets característics del país. La bandera té quatre colors (verd, negre, taronja i vermell) i una àguila. El color verd...

read more
ZAMBIA: El Lower Zambezi

ZAMBIA: El Lower Zambezi

El riu Zambezi és el quart riu més gran del continent africà. Amb una longitud total de 2.574 km, és el riu més llarg dels que desemboca a l’oceà Índic. Les seves aigües neixen a la frontera entre Zàmbia, RDC Congo i Angola, i passa per països com Botswana, Namíbia i...

read more
ZAMBIA: Llac Kariba

ZAMBIA: Llac Kariba

El llac Kariba és el llac artificial i l’embassament més gran de tot el món. Les seves aigües venen del riu Zambeze que fa de frontera entre Zàmbia i Zimbabwe, el quart riu més gran d’Àfrica que desemboca al oceà Índic. Nosaltres vam tenir la sort de navegar pel...

read more
Cascades Victòria

Cascades Victòria

Un dels espectacles naturals més impressionants del planeta que es poden visitar avui en dia són les Cascades Victòria, situades al riu Zambezi i que separen les poblacions de Victoria Falls (Zimbabwe) i Livingstone (Zàmbia). Accessibles també des de Kasane (Botswana)...

read more

0 Comments

Submit a Comment