Capital: Lusaka
Superfície: 752.618 km2
Habitants: 17.861.030 habitants (2019)
Densitat població: 23,73 habitants per km2.
Idiomes: Zàmbia té un total de 72 tribus. Cada tribu té el seu propi idioma, fet que converteix el país en un lloc on es parlen molts idiomes. Tot i així, l’anglès és l’idioma oficial i les llengües locals més comuns són el Nyamja, Bemba, Tonga i Lozi.
Moneda: La moneda oficial del país és el Kwacha Zambià (ZMW). Al canvi, 1 euro són 19 ZMW. Pots mirar el canvi actual, al següent link.
Clima: A Zàmbia trobem dos èpoques totalment diferenciades: l’època seca que sol ser entre maig i novembre; i l’època de pluges que sol ser entre desembre i abril. Durant aquesta època, alguns parcs estan tancats (com el North Luangwa) i altres són difícilment accessibles (com el Kafue o el Liuwa Plain) ja que els rius creixen considerablement.
Conducció carreteres: A Zàmbia, les carreteres són tot un repte. En trobem de principals que arriben i surten de Lusaka cap a diferents parts del país, i en els quals trobaràs diferents peatges que hauràs de pagar. Aquests tenen un cost fix de 20 kwanchas per vehicle. Aquestes carreteres solen ser asfaltades i estan en bon estat. De totes maneres, la carretera que surt de la frontera amb Tanzània (Nakonde) i va fins a Lusaka també és asfaltada però és una tortura perquè els primers 120 quilòmetres està plena de forats i t’impossibilita anar a una velocitat normal i a evitar caure en ells per no rebentar roda. Les altres carreteres secundàries són principalment de terra, i a alguna d’elles hauràs de fer servir el 4×4 com és el cas de la carretera que transcorre paral·lelament al costat del llac Kariba o al Lower Zambezi. També és important que tinguis en compte l’època de pluges perquè, en aquest cas, hauràs de revisar bé l’estat de les carreteres ja que moltes (sobretot les secundàries) passen per creuaments de riu que quan nosaltres vam fer (Octubre) estaven secs, i per tant, els podies creuar; però amb època de pluges potser no pots passar. Pel que fa al trànsit, a les carreteres vam trobar pocs camions i cotxes, comparat amb altres països com Kènia.
QUÈ VEURE A ZÀMBIA?
1.- SOUTH LUANGWA NATIONAL PARK
Aquest parc és un dels més bonics i menys visitats d’Àfrica. És un dels millors santuaris de vida animal que pots trobar, però molt menys conegut que altres parcs similars com el Kruger, Serengeti o Masai Mara. Els animals es concentren bàsicament al voltant del riu Luangwa. Allà, hi podràs trobar més de 60 espècies d’animals i més de 400 espècies d’ocells. Nosaltres vam veure elefants, girafes Thornicroft (una espècia única d’aquesta zona) i lleopards; entre d’altres. És dels pocs parcs nacionals d’Àfrica que permeten fer un safari nocturn (molt recomanable) i viure la vida salvatge des d’una altra perspectiva; o atrevir-te a fer un safari a peu amb l’associació local de guies zambians. Una visita obligada si et trobes per Zàmbia.
El riu Zambezi és el quart riu més gran del continent africà. Neix a les muntanyes del nord-oest de Zàmbia i desemboca a l’oceà índic recorrent tot el país i avançant per diferrents formacions com les cascades Victòria o el llac Kariba. Més enllà de la presa de Kariba, trobem la zona del Lower Zambezi; que marca la frontera natural entre Zàmbia i Zimbabwe (Mana Pools NP). Allà, podràs fer un recorregut en barca mentre observes els animals com s’acosten a beure aigua, i gaudeixes d’una de les postes de sol africanes més boniques que pots veure. També és un bon lloc per a la pesca i per a desconnectar en un dels diferents allotjaments que hi ha al costat del riu Zambezi.
El llac Kariba és el llac artificial i l’embassament més gran de tot el món que dóna electricitat a Zàmbia i Zimbabwe. Marca la frontera natural entre aquests dos països, i les seves aigües provenen del riu Zambezi, el quart riu més gran d’Àfrica. Allà hi trobaràs molta població local que fa vida al costat del llac, i podràs fer diferents activitats com recórrer el llac en canoa; veure la posta de sol des d’una barca; o descansar en un lloc que encara no està massificat turísticament.
Les cascades Victòria és un dels espectacles de la natura que no deixa indiferent a ningú. Descobertes per Livingstone, les va anomenar així en honor a la reina d’Anglaterra. Aquests salts d’aigua, situats al riu Zambezi, que marquen la frontera entre Zàmbia i Zimbabwe, tenen una amplada de 1.700m, fent-les les cascades més amples de tot el món. Són una de les principals atraccions turístiques de Zàmbia des d’on podràs gaudir de la Devil’s Pool, una piscina natural que es forma just al límit de la cascada més gran.
5.- KAFUE NATIONAL PARK
El Kafue National Park és el parc més gran i amb més antiguitat de Zàmbia. Està situat al sud-oest del país, a 200 quilòmetres de distància de Kafue i al nord de la carretera principal que va de Livingstone a Lusaka. Allà, s’hi poden veure 4 dels 5 big five com són els lleons, lleopards, búfals i elefants; a part d’altres animals salvatges com els guepards, wild dogs, 20 espècies diferents d’antílops i prop de 500 espècies d’aus. El paisatge es caracteritza pels nombrosos braços del riu Kafue i per planes inundables com la de Busanga. Per aquest motiu, s’hi aconsella anar-hi durant l’època seca, és a dir, de maig a novembre aproximadament.
6.- LIUWA PLAIN NATIONAL PARK
Aquest parc nacional es troba a 100 quilòmetres de la població de Mongu, a prop de la frontera amb Angola. Liuwa significa “plana” en llengua lozi i a dins la reserva hi habiten 10.000 persones legalment que han convertit aquest lloc en un exemple de convivència entre població i fauna salvatge. Normalment, a principis de novembre té lloc un dels espectacles més imponents del Liuwa Plain National Park: la segona gran migració de nyus més important d’Àfrica, amb 30.000 individus que migren a la recerca de majors pastures. Actualment, estan repoblant la població de felins amb la presència de lleons, guepards i hienes; entre d’altres.
7.- NDOLA, SOLWEZI i COPPERBELT
Aquesta zona del nord-oest del país es caracteritza per ser l’àrea minera predominant de Zàmbia, amb el coure com el seu mineral estrella. De totes maneres, no tot gira al voltant de les mines. A Ndola, per exemple, podràs visitar temples d’origen hindú i mesquites; a part de visitar arbres de Jacaranda i el llac Kashiba, un piscina natural d’aigua blava situat enmig d’una selva. A Solwezi, podràs recórrer la carretera dels anglesos (T5) direcció a Kalumbila on passaràs per unes vistes panoràmiques de la regió, podràs parar a veure les Mutanda Falls i visitar el seu mercat local d’aquesta ciutat minera.
0 Comments