– Sabíeu que la bandera de Zàmbia té un significat especial?
Els zambians estan molt orgullosos de la seva bandera perquè simbolitza diferents trets característics del país. La bandera té quatre colors (verd, negre, taronja i vermell) i una àguila.
El color verd simbolitza la gran fauna que pots trobar al país. El color negre representa el color de la seva pell. El color taronja representa el coure, un dels minerals més nombrosos i importants que es troben al país. El color vermell representa la sang dels herois del país quan van lluitar per la seva independència. I l’àguila simbolitza la llibertat del país i la capacitat de tornar-se a aixecar malgrat els problemes que hi puguin haver.
– Zàmbia és un dels països del món que té més fronteres
Zàmbia és un país que no té accés del mar i que es troba al centre del país limitant amb un total de 8 països, i convertint-lo així en en un dels paísos del món que té més fronteres. Aquests països són Angola, Botswana i Namíbia a l’oest; Tanzania i Malawi a l’est; Zimbàbue i Moçambic al sud; i RDC Congo al nord.
Sabeu quin és el país del món amb més fronteres? En primer lloc, Xina que limita amb 16 fronteres; en segon lloc, Rússia que limita amb 14 fronteres; i en tercer lloc Brasil, amb 10 fronteres. Després ja trobem Alemanya amb 9 fronteres i Zàmbia amb 8 fronteres.
– Zàmbia és un dels principals productors de coure del món
La mineria representa quasi el 80% del total de les seves exportacions i el 12% del seu PIB, on destaca per sobre de tot el coure sense refinar i el coure refinat. Per aquest motiu, a la seva bandera surt el color taronja representant aquest mineral. Segons dades oficials, el 2020 van produir 882.061 tones de coure. Actualment, es preveu que aquesta quantitat augmenti per la gran demanda de cotxes elèctrics i que es produeixen amb aquest mineral.
Les principals mines de coure es troben a la zona nord a la província de Copperbelt, on quatre d’elles produeixen el 80% de tot el coure anual. Aquestes són Barrick Lumwana (propietat d’una empresa canadenca), FQM Kansanshi (la major part de les accions són també d’una companyia canadenca), Mopani (on el major accionista és Glencore, una empresa suïssa) i Konkola Copper Mines (on el major accionista és Vedanta Resource, una empresa índia).
– A Zàmbia només accepten dòlars nous, és a dir, que el bitllet sigui de color verd
Una de les anècdotes més importants a tenir en compte és que a Zàmbia només podràs fer servir dòlars nous que s’hagin emès a partir del 2006; és a dir, els bitllets verds com el que mostrem a la fotografia.
Nosaltres no en portàvem i a la frontera no ens acceptaven els dòlars antics i per tant no podíem pagar la Visa. Per sort, vam poder canviar un bitllet antic per un de nou a una persona del carrer i poder obtenir la Visa. Per tant, si viatges a Zàmbia és molt important que portis dòlars dels nous!
– Zàmbia, un país al caire de la fallida econòmica
La pandèmia del coronavirus que va començar el 2019 va provocar greus crisis econòmiques a diferents països africans, especialment a Zàmbia. Aquest país depèn molt de l’exportació de coure i degut la parada mundial de producció que va haver-hi durant l’inici de la pandèmia, Zàmbia va patir una gran caiguda de preus de la seva matèria primera.
El novembre del 2020, el país no va poder pagar els 33,7 milions d’euros d’interessos sobre el seu deute. A finals de gener del 2021, tampoc va poder complir amb un venciment de 46,2 milions d’euros d’un préstec de bons. A més, Zàmbia té un deute extern de 10.000 milions d’euros, la meitat del qual són creditors privats.
Gran part d’aquests creditors provenen de Xina, amb qui Zàmbia té un gran deute. Per això, ha demanat ajuda al Fons Monetari Internacional (FMI) per reclamar préstecs a interesos quasi nuls i aplicar reformes que puguin permetre anar pagant tots els seus deutes. Aquests, però, estan força preocupats de les condicions que Zàmbia va firmar amb els creditors xinesos, i que no han sortit a la llum. Si en voleu saber més, podeu llegir aquest article de Swiss Info:
0 Comments