ZAMBIA: Anècdotes curioses

girona_1990_people

desembre 11, 2021

– Sabíeu que la bandera de Zàmbia té un significat especial?

Els zambians estan molt orgullosos de la seva bandera perquè simbolitza diferents trets característics del país. La bandera té quatre colors (verd, negre, taronja i vermell) i una àguila.

El color verd simbolitza la gran fauna que pots trobar al país. El color negre representa el color de la seva pell. El color taronja representa el coure, un dels minerals més nombrosos i importants que es troben al país. El color vermell representa la sang dels herois del país quan van lluitar per la seva independència. I l’àguila simbolitza la llibertat del país i la capacitat de tornar-se a aixecar malgrat els problemes que hi puguin haver. 

Bandera de Zàmbia.

Zàmbia és un dels països del món que té més fronteres

Zàmbia és un país que no té accés del mar i que es troba al centre del país limitant amb un total de 8 països, i convertint-lo així en en un dels paísos del món que té més fronteres. Aquests països són Angola, Botswana i Namíbia a l’oest; Tanzania i Malawi a l’est; Zimbàbue i Moçambic al sud; i RDC Congo al nord.

Sabeu quin és el país del món amb més fronteres? En primer lloc, Xina que limita amb 16 fronteres; en segon lloc, Rússia que limita amb 14 fronteres; i en tercer lloc Brasil, amb 10 fronteres. Després ja trobem Alemanya amb 9 fronteres i Zàmbia amb 8 fronteres.

Mapa de Zàmbia amb les seves 8 fronteres.

Zàmbia és un dels principals productors de coure del món

La mineria representa quasi el 80% del total de les seves exportacions i el 12% del seu PIB, on destaca per sobre de tot el coure sense refinar i el coure refinat. Per aquest motiu, a la seva bandera surt el color taronja representant aquest mineral. Segons dades oficials, el 2020 van produir 882.061 tones de coure. Actualment, es preveu que aquesta quantitat augmenti per la gran demanda de cotxes elèctrics i que es produeixen amb aquest mineral. 

Les principals mines de coure es troben a la zona nord a la província de Copperbelt, on quatre d’elles produeixen el 80% de tot el coure anual. Aquestes són Barrick Lumwana (propietat d’una empresa canadenca), FQM Kansanshi (la major part de les accions són també d’una companyia canadenca), Mopani (on el major accionista és Glencore, una empresa suïssa) i Konkola Copper Mines (on el major accionista és Vedanta Resource, una empresa índia).

Copperbelt, on estan situades les principals mines del país.

– A Zàmbia només accepten dòlars nous, és a dir, que el bitllet sigui de color verd

Una de les anècdotes més importants a tenir en compte és que a Zàmbia només podràs fer servir dòlars nous que s’hagin emès a partir del 2006; és a dir, els bitllets verds com el que mostrem a la fotografia.

Nosaltres no en portàvem i a la frontera no ens acceptaven els dòlars antics i per tant no podíem pagar la Visa. Per sort, vam poder canviar un bitllet antic per un de nou a una persona del carrer i poder obtenir la Visa. Per tant, si viatges a Zàmbia és molt important que portis dòlars dels nous!

Bitllet de 100 USD dels nous que són els únics vàlids a Zàmbia.

Zàmbia, un país al caire de la fallida econòmica

La pandèmia del coronavirus que va començar el 2019 va provocar greus crisis econòmiques a diferents països africans, especialment a Zàmbia. Aquest país depèn molt de l’exportació de coure i degut la parada mundial de producció que va haver-hi durant l’inici de la pandèmia, Zàmbia va patir una gran caiguda de preus de la seva matèria primera. 

El novembre del 2020, el país no va poder pagar els 33,7 milions d’euros d’interessos sobre el seu deute. A finals de gener del 2021, tampoc va poder complir amb un venciment de 46,2 milions d’euros d’un préstec de bons. A més, Zàmbia té un deute extern de 10.000 milions d’euros, la meitat del qual són creditors privats. 

Gran part d’aquests creditors provenen de Xina, amb qui Zàmbia té un gran deute. Per això, ha demanat ajuda al Fons Monetari Internacional (FMI) per reclamar préstecs a interesos quasi nuls i aplicar reformes que puguin permetre anar pagant tots els seus deutes. Aquests, però, estan força preocupats de les condicions que Zàmbia va firmar amb els creditors xinesos, i que no han sortit a la llum. Si en voleu saber més, podeu llegir aquest article de Swiss Info: 

Kwacha, la moneda de Zàmbia.

Categories: ZAMBIA
Etiquetes:
ZAMBIA: Tips per a la conducció

ZAMBIA: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Zàmbia amb cotxe:  A Zàmbia es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et caldrà...

read more
ZAMBIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

ZAMBIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Lusaka Superfície: 752.618 km2 Habitants: 17.861.030 habitants (2019) Densitat població: 23,73 habitants per km2.  Idiomes: Zàmbia té un total de 72 tribus. Cada tribu té el seu propi idioma, fet que converteix el país en un lloc on es parlen molts...

read more
ZAMBIA: El Lower Zambezi

ZAMBIA: El Lower Zambezi

El riu Zambezi és el quart riu més gran del continent africà. Amb una longitud total de 2.574 km, és el riu més llarg dels que desemboca a l’oceà Índic. Les seves aigües neixen a la frontera entre Zàmbia, RDC Congo i Angola, i passa per països com Botswana, Namíbia i...

read more
ZAMBIA: South Luangwa NP

ZAMBIA: South Luangwa NP

Si vas a Àfrica de vacances, moltes vegades voldràs fer un safari per veure animals salvatges en llibertat. És curiós que quan et diuen de fer un safari a Àfrica sempre pensem en destinacions com el Serengeti, el Masai Mara, el Kruger... però almenys a nosaltres, mai...

read more
ZAMBIA: Llac Kariba

ZAMBIA: Llac Kariba

El llac Kariba és el llac artificial i l’embassament més gran de tot el món. Les seves aigües venen del riu Zambeze que fa de frontera entre Zàmbia i Zimbabwe, el quart riu més gran d’Àfrica que desemboca al oceà Índic. Nosaltres vam tenir la sort de navegar pel...

read more
Cascades Victòria

Cascades Victòria

Un dels espectacles naturals més impressionants del planeta que es poden visitar avui en dia són les Cascades Victòria, situades al riu Zambezi i que separen les poblacions de Victoria Falls (Zimbabwe) i Livingstone (Zàmbia). Accessibles també des de Kasane (Botswana)...

read more

0 Comments

Submit a Comment