NAMIBIA: Anècdotes curioses

girona_1990_people

març 10, 2021

Sabíeu que a Namíbia es troba el meteorit més gran i pesat del planeta?

S’anomena el meteorit de Hoba, es troba a prop de la població de Grootfontein i va ser descobert el 1920. Es tracta de la peça de ferro natural més gran descoberta fins a dia d’avui al món (pesa unes 66 tonelades i medeix 2,7 metres d’ample i llarg i quasi 1 metre d’altura), i s’estima que es va crear fa més de 300 milions d’anys i que va impactar contra la superfície de la Terra fa uns 80.000 anys. Des de llavors, no s’ha mogut i el va descobrir per casualitat el propietari de la granja Hoba West, que estava removent la terra amb un bou i va escoltar sons metàl·lics mentre l’animal feia l’arada. Es veu que la caiguda del meteorit no va deixar cap rastre de cràter ni erupcions a les terres del voltant perquè al creuar l’atmosfera terrestre, aquesta va desaccelerar la velocitat del meteorit fent que caigués de forma intacte al lloc on el van localitzar. 

És declarat Monument Nacional, i això fa que molts turistes i gent del país el visitin any darrere any. Nosaltres, quan hi vam anar, vam coincidir amb un grup escolar que estava fent un viatge final de curs d’una setmana coneixent els diferents indrets del país. 

S’hi pot arribar des del nord seguint la carretera de Tsumeb a Grootfontein (C42) i desviant-se cap a la D2859 on el camí estarà senyalitzat fins arribar al lloc del meteorit. Des del sud, es pot agafar la carretera que va d’Otavi a Grootfontein (B8) i trencar cap a la D2859 per accedir a la granja Hoba. El cost de l’entrada és de 50 NAD per persona i l’horari és de 8h a 17h. 

Trobada escolar al meteorit de Hoba

– Sabíeu que les carreteres de Namíbia es classifiquen segons les lletres de l’abecedari ? 

Les carreteres de Namíbia es classifiquen en funció d’una lletra i número. La lletra serà el tipus de carretera i el número servirà per diferenciar-les. Hi ha carreteres tipus B, C, D. 

Carreteres B: Serveixen per unir les diferents ciutats, són carreteres principals bàsicament asfaltades, amples i que pots anar fins a 120 km/h.  Les més importants són la B1 i la B2. Normalment són  les que hi ha més trànsit. Cal vigilar amb els camions. Tenen nombroses àrees de pícnic al voltant per fer-hi parades tranquilament. 

Carreteres C: la majoria d’elles són carreteres de terra, amples i bastant bones. Actualment estan començant a asfaltar algunes d’elles. Cal tenir en compte que hi podrà haver alguns forats inesperats i també com unes “muntanyetes” que fa que el cotxe contínuament boti. Generalment, estaven ben senyalitzades. Hi passen pocs cotxes. Molts d’ells van circulant per allà on la carretera està en millor estat, així que cal vigilar en els canvis de rasant no trobar-se un cotxe al davant teu. Velocitat permesa entre uns 80-100km. Cal vigilar amb les carreteres C que estan fetes de sal sobretot a la zona de Walvis Bay a Cape Cross ja que l’adherència de les rodes al terreny és  menor.

  

Carreteres D: són carreteres de terra com les de tipus C però una mica més estretes i en general, no les milloren tant sovint.  Per tant, pot ser que hi hagi més forats, pedres, etc. a la carretera. També hi havia més canvis de rasant i més curves sense tanta visibilitat. Són més aptes per 4×4 que amb cotxe normal. Velocitat permesa entre uns 80-100km. 

Així, doncs, quin tipus de carretera és aquesta?

– Sabíeu que les gasolineres de Namíbia són tota una experiència?

Una de les millors experiències de viatjar és el contacte amb la gent local. Compartir una estona amb ells, aprendre de la seva forma de fer, conèixer la seva situació i empapar-te del país d’una forma propera i no com si hi hagués un mur entre el turista i el local. A vegades, arribar a aquest punt costa i has de disposar de temps, ganes de conversar, voler conèixer, respectar i tenir la ment oberta per atrevir-te a viure aquestes experiències locals, que segurament seran les que recordaràs amb més emoció amb el transcurs dels anys. A nosaltres, ens va passar amb la família Nguema. I, per això, una de les claus per viure-ho és aprendre quatre paraules del seu idioma per tal de poder començar a parlar i que vegin que t’estàs esforçant a comunicar-te com ells ho fan i que t’interesses per la seva cultura. A Àfrica,en un mateix país trobem molts idiomes tribals. Tot i això, no és gaire complicat tenir apuntat amb antelació quatre frases en els diferents idiomes que et trobaràs durant el camí. D’aquesta manera, segur que viuràs records molt bonics durant el viatge perquè, sempre, les persones són l’essència del país que visites. 

Waterberg Plateau

Per exemple, a Namíbia, nosaltres abans d’arribar ens vam aprendre quatre conceptes en Owambo. I un dels millors llocs per posar a pràctica les teves dots lingüístiques era a les gasolineres. A Àfrica, la mecanització de les gasolineres encara està a anys llum. Mentres que a Girona pots posar i pagar benzina a través d’una màquina automàtica sense parlar amb ningú, a Àfrica l’experiència de les gasolineres és totalment diferent. 

Quan t’apropis a una gasolinera veuràs forces treballadors que t’animen de forma insistent a entrar a un dels seus carrils disponibles. Un cop hagis aparcat el cotxe al costat del dispensador de benzina, un dels treballadors t’obrirà el dipòsit mentres l’altre aixecarà els parabrises per netejar-te el vidre del davant, un altre passarà un drap moll pels vidres del costat i un altre mirarà com els altres fan tota la feina mentre espera que arribin nous clients. Llavors, si en tens ganes, podràs parlar amb ells sobre el país, sobre les carreteres, sobre el fútbol o sobre el temps. Nosaltres, sempre posàvem en pràctica les nostres habilitats lingüístiques saludant a la gent amb el seu idioma local. Olingi, wa lala po, nawa… Llavors, se t’acostaven tots els treballadors ben cofois i contents per sentir a un estranger parlant el seu idioma i et preguntaven com havies après el seu idioma, t’ensenyaven noves paraules, t’explicaven què feien i passaves una estona molt riallera i agradable amb tots ells.  

Un cop, vam parar a una gasolinera i, com sempre fèiem, vam començar a parlar amb Owambo. A l’altre costat, hi havia un home de Namíbia d’origen afrikaan i de pell blanca que va passar pel costat al·lucinant que nosaltres parléssim amb el seu idioma. Els treballadors ens ho van dir ben clar: “Ells porten tota la vida aquí i no saben dir res amb el nostre idioma, i vosaltres que veniu un mes en sabeu més que tots ells que han nascut a Namíbia”. I és que allà hi ha encara força racisme cultural entre negres i blancs pel tema de l’apartheid (les persones negres solen fer totes les feines dures) encara que el govern ho està intentant capgirar promocionant una paritat en les diferents ofertes públiques de treball.  

Voleu practicar? Aquí us deixem algunes paraules per aprendre amb Owambo per fer-les servir durant el vostre viatge a Namíbia:

CATALÀOWAMBO
HolaOlingi
Com estàs? / Bon diaWa lala po?*
Bona tardaWu uhala po?*
Bona nitWa tokelwa po?*
Eeeeh
NoAawe (Aaee)
Nawa
Que vagi béInda po nawa
GràciesTangi unene
JoNgame (Ngaye)
TuNgoye
Ell / EllaYe
NosaltresTse
VosaltresNe
Ells / EllesYo
Em dic ……………….. Com et dius?Ongame ……………. Ongoye lye?
D’on ets? Sóc de ………………..Owa za peni? Onda za ko ………………..

*En aquests casos, ells pregunten si has descansat la passada nit (per dir bon dia), si has passat la tarda (per dir bona tarda) i si el cel es torna serè i blanc durant el vespre (per dir bona nit). 

I si en voleu saber més, aquí us deixem un enllaç per aprendre les formacions gramaticals d’Owambo que són molt curioses.

Categories: NAMIBIA
Etiquetes:
NAMIBIA: Els Stone Men, el misteri del nord de Namíbia

NAMIBIA: Els Stone Men, el misteri del nord de Namíbia

Si condueixes per les carreteres del nord de Namíbia i, de cop i volta, veus una escultura de pedra en forma d’home que està en una determinada posició, voldrà dir que has aconseguit veure un dels misteriosos Stone Men que es troben situats al Kaokoland, una àrea...

read more
NAMIBIA: Lüderitz i Kolmanskoop

NAMIBIA: Lüderitz i Kolmanskoop

Lüderitz és una població costera que es va crear a partir de la febre dels diamants que va tenir lloc a finals del segle XIX. Aquesta ciutat es troba situada al sud del desert del Namib, i per arribar-hi hauràs de travessar per una carretera d’asfalt diferents dunes a...

read more
NAMIBIA: La regió de Kaokoland, al nord de Namíbia

NAMIBIA: La regió de Kaokoland, al nord de Namíbia

Namíbia és un dels països més especials d’Àfrica, sobretot pel que fa al seu paisatge. Destaca per tenir una gran extensió, dominada pel desert del Namib i la costa atlàntica, i per altiplans rocosos i carreteres de terra amb una nul·la densitat de població. El nord...

read more
NAMIBIA: El Fish River Canyon

NAMIBIA: El Fish River Canyon

El Fish River Canyon és una de les parades més boniques si visites Namíbia. De fet, és la segona atracció turística més visitada del país. Tanmateix, per arribar-hi necessitaràs invertir temps ja que el canyó es troba situat a la part sud del país, enmig d’un...

read more
NAMIBIA: Una història de genocidis

NAMIBIA: Una història de genocidis

Si us preguntem per un país que hagi patit un Apartheid i un genocidi ètnic durant el segle XX, pocs us podríeu imaginar que el país del que estem parlant és Namíbia.  La història de Namíbia durant el segle XX és realment colpidora. Va patir el primer genocidi...

read more
NAMIBIA: La franja de Caprivi – Mahango

NAMIBIA: La franja de Caprivi – Mahango

La franja de Caprivi és potser una de les parts de Namibia menys visitades però a la vegada amb una forma curiosa que crida l’atenció. És un bracet de terra d’uns 400 quilòmetres zonals i només 25 de meridionals dins el mapa de Namíbia, on predomina la població negra...

read more
NAMIBIA: La família Nguema

NAMIBIA: La família Nguema

Ja començava a fosquejar i encara no teníem lloc per a dormir. Ens havíem llevat a Otjiwarongo, al nord-centre del país, on vam acomiadar-nos de la Núria i la Susana, dues amigues tot-terreny amb les que vam compartir els primers 15 dies de viatge de Namíbia. Ara, ja...

read more
NAMIBIA: Waterberg Plateau

NAMIBIA: Waterberg Plateau

Waterberg Plateau és un parc natural de Namibia que es troba a mig camí entre la capital Windhoek i l’Etosha NP. S’anomena així, perquè la principal atracció del parc és la muntanya característica que té, un altiplà de 50 km de llarg i 16 d’ample. Alguns, l’anomenen...

read more
NAMIBIA: Les tribus Himba, Herero i Damara

NAMIBIA: Les tribus Himba, Herero i Damara

Els grups ètnics presents a Àfrica són molt nombrosos. A cada país, podem trobar diverses comunitats que conviuen sota un mateix territori, que en la majoria de vegades ha sigut traçat a partir de les mans de les potències colonitzadores. Un dels fets més...

read more
NAMIBIA: Etosha National Park

NAMIBIA: Etosha National Park

Informació general d’Etosha NP. És un dels parcs naturals més grans de tot el món, amb una extensió d’uns 22.270 km² i únic perquè està situat a un “Salt Pan”, una llacuna salada seca que la seva superfície està coberta de carbonats. Aquest és el motiu perquè...

read more

0 Comments

Submit a Comment