ANGOLA: Lubango

girona_1990_people

juny 14, 2022

Lubango, la segona ciutat més gran del país, després de Luanda es troba situada entremig de muntanyes de més de 1.700m d’alçada. És una ciutat bonica enclavada en un entorn verd d’altura. Després que colonitzadors portuguesos provinents de Madeira formessin aquest assentament, va rebre el nom d’un antic cap tribal anomenat Lubango. Tot i això, en època colonial van anomenar la ciutat Sá da Bandeira però més tard amb la independència, van tornar a canviar-li el nom.

La ciutat no va parar de créixer gràcies a la línia de ferrocarril que la connectava amb la costa, amb Moçamedes. Encara actualment és una de les línies més utilitzades tant per persones com per mercaderies. A dia d’avui, l’economia de la ciutat es basa principalment en l’agricultura i també en la ramaderia. Aquesta ciutat amb un entorn espectacular, gaudeix de plantacions de tabac, cereals i fruiters que li donen un aire rural tot i ser la segona ciutat més gran del país.

Allà, en un entorn completament diferent del desert o de la costa d’Angola (si en vols saber més, pots clicar aquí), podràs gaudir d’una de les belleses naturals més boniques del país com és la Fenda da Tundavala, uns penya-segats amb unes vistes impressionants.

També podràs arribar a Lubango conduint per la mítica Serra de Leba; passejar per la ciutat i observar des de la distància el Cristo Rei; i trobar-te amb alguns grups ètnics diferents que es solen trobar més al sud, com a Chibia o Oncocua.

Lubango és una de les ciutats destacades d’Angola, ja que es troba situada a dalt de les muntanyes amb un clima més fred, un entorn molt més verd i uns paisatges únics que fan que sigui una bona parada per a passar-hi uns dies durant la teva visita a Angola.

Com arribar-hi?

Lubango té un aeroport internacional que rep vols de la capital Luanda i també de Windhoek, Namíbia. Molta gent agafa el vol intern de Luanda a Lubango que dura una hora i mitja amb la companyia TAAG. A part també s’hi pot arribar amb tren a través de la línia ferroviària que connecta la ciutat amb Namibe. De totes maneres, la forma més fàcil per arribar-hi i moure’s pels seus voltants és amb cotxe.

Si vens amb cotxe des del sud, hauràs de conduir per la ruta principal que ve de la frontera de Santa Clara (EN105) i entraràs a la ciutat per l’aeroport. Si vols arribar al centre, hauràs de passar el pont del riu Mucufi i desviar-te cap a l’esquerra. De la frontera de Namíbia a Lubango, hi ha un trajecte de 430 quilòmetres que pots realitzar en una mica menys de 5 hores per una carretera que està en bon estat.

Si vens de la costa, és a dir Namibe, hauràs de conduir per la EN280. Primer, hauràs de passar la població de Caraculo, un lloc on el dictador Salazar volia fer un projecte faraònic per poblar el desert, i després arribaràs fins a Chicolongilo on tindràs dues opcions: creuar la mítica Serra de Leba, un recorregut ple de revolts que puja a les altures de les muntanyes de Lubango; o arribar-hi a través de Quilemba i Bibala per un pas de muntanya també molt bonic i menys concorregut que la Serra de Leba. De Namibe a Lubango hi ha un trajecte de 180 quilòmetres que podràs fer en dues hores i mitja, ja que hi ha algun tros de la carretera amb forces forats.

Finalment, si vens del nord o per l’interior (Benguela o Huambo), passaràs la població de Cacula i aquella mateixa carretera (EN105) et portarà directament cap al centre de la ciutat. De Huambo a Lubango hi ha un trajecte aproximat de 430 quilòmetres que pots recórrer en unes 6 hores.  

Què fer a Lubango?

– Visitar el centre de la ciutat

Lubango és una ciutat gran però fàcil de recórrer a peu com també en cotxe. La gent és amable i somrient, amb aires calmats que fa que sigui fàcil conversar, comprar i passejar per la ciutat.

La ciutat en sí no té massa per veure, creiem que són els seus voltants els que valen la pena, però sí és un punt de parada si es vol visitar tot el que té per oferir del seu voltant.

– Conduir la carretera de Serra de Leba

La carretera de la Serra de Leba és una icona pel món del motor. Molts motoristes i cotxes arriben només fins a Lubango per conduir els revolts d’una de les carreteres més boniques i famoses del país. Aquesta carretera d’uns 20km, baixa amb uns 56 revolts uns 1.600m.

La carretera es va construir en el 1970 però encara ara, aquesta obra d’enginyeria impressionant liderada per Maria Alice Leba és una de les carreteres més ben conservades del país.

Conduir a través d’aquests revolts vertiginosos és pura adrenalina, recomanem que la facis més d’un cop si tens temps, una conduint i l’altre assaborint el paisatge que s’hi contempla des de la finestra del teu cotxe. Pensa que per accedir a aquesta carretera que va de Lubango a Namibe hauràs de pagar un peatge de 150 kwanzas (0.24 euros) per vehicle.

Des de dalt de la muntanya, hi ha un mirador on es pot veure el primer tram de la carretera, que és el més conegut i simbòlic. S’hi pot veure tota la vall i unes postes de sol increïbles amb la carretera més icònica del país.

– Veure les magnífiques vistes de la ciutat des del Cristo Rei

I sí, Angola també té el seu Cristo Rei. De 30 metres d’altitud i fet de marbre blanc, aquesta estàtua va ser construïda l’any 1957. Es diu que va ser construït com a paratge religiós tot i que en època colonial va representar l’interès de Portugal en aquest lloc.

Després de ciutats com Rio de Janeiro (Brasil), Santa Cruz de la Sierra (Bolívia)  o Lisboa (Portugal), Lubango gaudeix d’un Cristo Rei que es troba situat a dalt de tot de la muntanya, a 2.130m, observant la ciutat.

Actualment és una icona de la ciutat, on vagis on vagis, si aixeques el cap podràs localitzar fàcilment el Cristo Rei de Lubango. Moltes parelles i famílies pugen fins dalt de tot de la muntanya al vespre, per veure les grans vistes de la ciutat de Lubango i la posta de sol.

– Veure la posta de sol des de Fenda da Tundavala

Fenda da Tundavala és una finestra natural de l’altiplà de Bié creada per una escletxa que s’obre entre mig dels penya-segats. És un dels llocs naturals màgics que té la ciutat i és considerada una de les belleses d’Angola.

El penya-segats de Tundavala tenen més de 2200m d’altitud i cauen uns 1000m sobre les planícies del Namibe amb escletxes impressionants a les seves roques. Aquest desnivell fa que des de dalt es vegi una vista impressionant del Namib i dels voltants de Lubango.

És d’una bellesa que costa de descriure i que de fet pots entendre perquè els locals diuen que allà entre les escletxes, s’hi refugien les ànimes dels seus avantpassats. Ens agrada pensar que en aquest lloc tan bonic, hi poden descansar en pau.

Si tens sort i hi vas en un dia serè, podràs gaudir d’unes vistes impressionants. A 14km de Lubango, és fàcil accedir-hi amb tot tipus de vehicle. Un cop allà, hi ha un aparcament preparat i gratuït.

Molta gent de la ciutat hi va al vespre per veure una bona posta de sol amb amics, parella o família. També és un destí habitual per escapar de la ciutat, fer pícnics i passar el dia a la natura.

– Descobrir ètnies del país al Mercado dos animais do Chibia

A prop de Lubango, i a uns 6 quilòmetres al sud de la població de Chibia es celebra el mercat dels animals. En aquest mercat on s’hi pot comprar de tot, destaca la secció de ramaderia on s’hi pot comprar tot tipus de bestiar viu, carn i pells.

Ramaders de diferents tribus de la part sud d’Angola es reuneixen per vendre el seu bestiar: sobretot vaques i cabres. És un espectacle molt interessant de veure perquè s’hi reuneix gent d’ètnies diferents: muhila, muhimba, muhacona… Si voleu saber-ne més sobre els grups ètnics del sud d’Angola, podeu clicar aquí.

A on dormir a Lubango?

Nosaltres vam tenir la sort de conèixer una parella de sud-africans que vivien a Angola i portaven un negoci de restauració conegut com a Cafe Do Monte (un restaurant amb carn de molt bona qualitat), i ens vam poder quedar a dormir a casa seva de forma gratuïta. Però si busqueu un allotjament a Lubango, nosaltres destaquem:

– Kimbo do Soba: Aquest complex turístic situat a prop de Nossa Senhora do Monte, disposa d’habitacions dobles per 16.000 kwanzas amb dutxa d’aigua calenta i esmorzar inclòs. Destaca també el seu restaurant que diuen que és un dels més bons de la ciutat. Podeu trobar més informació al seu web aquí o contactar directament amb ells al telèfon +244 92239646.

– Residencial Dumas: Guesthouse familiar situada al centre de la ciutat que disposa d’habitacions dobles per uns 10.000/12.000 kwanzas amb aire condicionat i bones dutxes d’aigua calenta. Tenen wifi. Per a més informació, podeu clicar aquí.

– Hospederia Miradouro da Leba: Aquest allotjament es troba a dalt del mirador de Serra da Leba. Recomanem, almenys, fer parada al restaurant familiar tradicional i senzill. Fan menjar molt bo amb un tracte encantador per part dels propietaris. Nosaltres ens hi vam quedar a dormir fent càmping i vam sopar un plat molt complet de Galhina nacional amb cervesa N’gola per uns 6/7 euros. Tenen habitacions per 5.000 kwanzas la nit.

– Casper Lodge Hotel: Aquest resort de luxe disposa d’habitacions dobles estàndards per uns 28.000 kwanzas. Té restaurant, piscina i gimnàs. Per a més informació, podeu clicar aquí.

La nostra ruta

Nosaltres vam visitar Lubango en dues ocasions. Durant els primers dies a Angola, vam arribar a la ciutat per tal de canviar uns pneumàtics del cotxe que s’havien rebentat, però vam continuar fent una nit a Serra de Leba ja que teníem una data per arribar a la costa i fer la visita a Baía dos Tigres.

Després, quan estàvem al nord d’Angola, els plans van canviar i al retornar cap al sud ens hi vam aturar dos dies per descobrir la ciutat. A continuació, us detallarem un pla de ruta a fer per Lubango si vens de Namibe i et dirigeixes cap al sud, amb la frontera amb Namíbia o a la zona dels grups tribals del sud d’Angola.

DIA 1: Sortint de Namibe, la primera parada que trobaràs abans d’arribar a la ciutat és Serra de Leba, una carretera de revolts molt coneguda i molt bonica. Deixes enrere la plana del desert per endinsar-te a la zona de muntanyes!

Podràs pujar a poc a poc i aturar-te, a un caminet que hi haurà a la teva mà dreta, en un mirador que té un bon restaurant per gaudir de les vistes de tota la carretera i la muntanya. Si vols, et podràs quedar a dormir allà o continuar fins arribar a Lubango.

Paral·lelament a Serra de Leba, també hi ha un altre camí que passa per Quilemba i Bibala i que et portarà fins dalt de les muntanyes. És un recorregut bonic, molt menys concorregut que Serra de Leba i no tant mític com aquest pas de muntanya que molta gent fotografia per les seves formes sinuoses.

DIA 2: Aquest dia et recomanem que vagis a fer una volta pel centre de la ciutat, on veuràs la vida local. És molt probable que trobis algunes tribus com els Muhimba o els Mutua demanen almoina per la ciutat. I és que, malauradament, per moltes famílies tribals anar a la ciutat és l’única manera que tenen per sobreviure.

Després, al migdia, podràs anar a dinar al Cafe Do Monte que està situat al costat del Shoprite i a la tarda dirigir-te cap a Fenda da Tundavala.

Fenda da Tundavala és un lloc ideal per contemplar la posta de sol des d’uns penya-segats espectaculars. Quan arribis, podràs deixar el cotxe i caminar a dalt de l’escletxa que es forma i que és considerada una de les belleses naturals més boniques d’Angola. Pensa en abrigar-te ja que estàs a un lloc d’alçada i es nota el fred a l’ambient.

Contempla la vista, porta alguna cervesa o alguna cosa per picar, immortalitza aquest instant amb una bona fotografia i gaudeix de la posta de sol des de dalt de la muntanya i amb vistes a la llunyania cap al desert.

DIA 3: Finalment, aquest dia al matí pots visitar el Cristo Rei des d’on obtindràs excel·lents vistes de la ciutat i avançar cap al sud, direcció al mercat dels animals de Chibia.

Un cop arribis al mercat, podràs aparcar el cotxe al costat de l’escorxador i anar caminant per veure els diferents punts, ja siguin el lloc on venen menjar, com també diferents objectes (com ceràmica, vaixelles, etc…) i, finalment, ramats d’animals vius com cabres i vaques. Allà, al mercat, si vols també podràs anar al barber i gaudir de la barreja d’ètnies d’aquest lloc. En algunes parades, veuràs dones Muhila atenent la parada, i potser també trobaràs Mucubals amb el seu ramat.

Sigues discret, i si fas fotografies demana permís. El mercat de Chibia és un dels mercats més animats del país. Nosaltres hi vam anar un dimarts que era dia de mercat.

Un cop acabis la visita al mercat, podràs continuar cap al sud on pots visitar els grups tribals d’Oncocua, els baobabs de Xangongo o dormir a Ondjiva, l’última població abans de creuar cap a Namíbia i deixar enrere un país tan bonic com és Angola.

Categories: ANGOLA
Etiquetes:
ANGOLA: Anècdotes curioses

ANGOLA: Anècdotes curioses

Sabíeu que a Angola el preu de la gasolina i el gasoil són molt barats? Angola és el segon productor de petroli d’Àfrica i el setzè productor de tot el món. L’or negre, el petroli, és el principal motor econòmic del país ja que representa el 95% dels ingressos per...

read more
ANGOLA: Tips per a la conducció

ANGOLA: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Angola amb cotxe:  - A Angola es condueix per la dreta, com a la majoria de països europeus. El cotxes del carril contrari doncs et vindran per la teva esquerra. Cal tenir en compte aquest fet si...

read more
ANGOLA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

ANGOLA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Luanda Superfície: 1.247.000 km2 Habitants: 32.870.000 habitants (2020) Densitat població: 26,36 habitants per km2.  Idiomes: La llengua oficial d'Angola és el portuguès. De totes maneres, al ser un país d'una extensió tan gran de terreny, trobem fins a...

read more
ANGOLA: Les tribus del sud d’Angola

ANGOLA: Les tribus del sud d’Angola

Angola és un país amb una riquesa antropològica impensable: hi ha al voltant de 100 grups ètnics que viuen al país. D'aquests, al sud d'Angola hi conviuen diferents tribus, cadascuna amb les seves tradicions ancestrals i trets característics particulars que fan de la...

read more

0 Comments

Submit a Comment