ZIMBÀBUE: Informació pràctica i els seus imprescindibles

girona_1990_people

desembre 14, 2021

Capital: Harare

Superfície: 390.757 km2

Habitants: 14.645.468 habitants (2019)

Densitat població: 37,48 habitants per km2. 

Idiomes: A Zimbàbue, trobem 16 idiomes oficials, entre els quals destaquen l’anglès, el shona i el ndebele. El shona és l’idioma local més important parlat per aproximadament un 80% del total de la seva població. També el parlen a Zàmbia i Botswana principalment. El ndebele és una llengua que es relaciona amb el zulu de Sud-Àfrica.

Moneda: Pel que fa a la moneda, Zimbabwe és un país força curiós. Actualment, té dues monedes oficials; els dòlars americans i els bonds. A molts llocs, pots pagar amb bonds però en altres (com peatges o gasolineres), només pots pagar en USD. És el país que ha tingut la inflació més alta del món i, per tant, el tipus de canvi és molt volàtil, fet que provoca que molta gent vulgui dòlars americans abans que bonds. Aquests els podràs obtenir canviant dòlars americans per bonds al carrer, ja que hi sortiràs guanyant més bonds que no si els canvies oficialment al banc. De totes maneres, aquests bonds després no te’ls bescanvien, per tant, has de tenir clar quants en voldràs. Actualment, pots mirar el tipus de canvi de USD a bons aquí. Nosaltres quan ho vam mirar fa aproximadament dos mesos (octubre 2021), el canvi oficial era de 1 USD = 87 bonds; però canviàvem al carrer 1 USD = 135 bonds. A més a més, per pagar als supermercats també tens una altra opció virtual que es diu Ecocash. En el següent link, expliquem amb més detall tot el tema moneda i diferents consells per aquells que viatgin a Zimbabwe.

Clima: L’estiu a Zimbàbue dura de novembre a març aproximadament. En aquest cas, les temperatures són altes però ens trobem plenament en època de pluges, fet que farà que alguns parcs com el Mana Pools o el Matusadona siguin totalment impracticables. En canvi, l’hivern que és d’abril a octubre, les temperatures són més fresques i al no haver-hi pluja, molts dels animals s’aproximen a les diferents basses d’aigua i és més fàcil de poder-los veure. A més a més, si vas a les cascades Victòria entre febrer i maig les podràs veure amb la seva màxima esplendor perquè arrosseguen l’aigua de pluja dels mesos anteriors. De totes maneres, tingues en compte que el temps a Àfrica està sent molt impredictible durant els últims anys (segurament degut al canvi climàtic mundial) provocant que algunes plugues s’avancin o que hi hagi algunes tempestes sobtades. Per tant, recomanem que quan vulguis anar a Zimbabwe miris el temps dels últims mesos per fer-te una idea del que et puguis trobar.

Conducció carreteres: Les carreteres a Zimbabwe en general es troben en bon estat. A l’oest, hi ha una carretera principal que va de Victoria Falls (frontera amb Zàmbia) fins a Bulawayo (sud-oest del país) amb molt bon estat. Després tens una carretera que va de Bulawayo a Harare que també està molt bé. I finalment, de Harare a Chirundu (frontera amb Zàmbia) tens una altra bona carretera principal. Aquestes són les que vam agafar nosaltres, però n’hi ha d’altres que són bones i asfaltades. Tingues en compte, però, que hauràs d’anar pagant diferents peatges i que només podràs pagar amb USD americans. Els peatges tenen un cost fix de 2 USD, independentment del punt on vinguis o dels quilòmetres recorreguts. D’altra banda, pels parcs nacionals sí que és recomanable utilitzar un 4×4 com, per exemple, al Mana Pools ja que hi ha força sorra i creuament de rius. Al Hwange, en canvi, amb un turisme podries recórre’l sense problemes. A més a més, hi ha altres rutes panoràmiques com la que creua de Hwange a Mana Pools pel nord que aniràs més còmode amb 4×4 i altres parcs com el Matusadona, el Gonarezhou o el Chizarira que serà imprescindible un 4×4. Pel que fa al trànsit, aquí es nota la proximitat amb Sud-Àfrica i Moçambic per l’accés al mar; ja que vam trobar forces camions a la carretera. Per sort, aquests sempre que poden s’aparten al voral perquè els puguis avançar amb més facilitat.

Internet / targeta SIM: Zimbàbue és un país amb poca infraestructura turística que tinguin Wifi, però a on generalment podràs trobar cobertura. El principal inconvenient és com aconseguir la targeta SIM i les dades d’Internet, ja que el país té un problema financer molt important i té un sistema més complicat que la resta de països. Nosaltres vam comprar la targeta Econet, que a part de disposar de dades per a Internet, també pots carregar-hi saldo i fer pagaments a diferents supermercats i botigues a través del telèfon mòbil (conegut com Ecocash). El problema és que hi ha doble mercat de divises a Zimbàbue: el mercat negre on podràs canviar dòlars per una important quantitat de diners locals; o el mercat oficial dels bancs on obtindràs molta menys quantitat de bonds per un dòlar. Per això, moltes vegades, podràs canviar dòlars a gent del carrer i que ells t’ingressin al mateix moment bonds i pagar al supermercat amb un tipu de canvi molt més favorable. La targeta SIM Econet l’has de comprar a les botigues oficials de la teleoperadora de comunicacions (a Victoria Falls n’hi ha una), i a nosaltres ens va costar 80 bonds més un 7.36% de comissió (un total de 0,55€). Després, vam afegir diners a la nostra compte de la targeta, i vam comprar un pack de 8 GB de dades per tot el mes per un cost de 2.031 bonds més una comissió del 2% (un total de 13 euros). Si et sobren diners a la compte, podràs anar a comprar al supermercat amb l’Ecocash, donant el teu número de telèfon quan vagis a pagar i acceptant un missatge que rebràs conforme acceptes aquella operació (no et preocupis, que ells t’ajudaran a fer el procés també). D’aquesta manera, estàs pagant amb moneda local que has obtingut del mercat negre, i amb un tipus de canvi molt favorable pels teus interessos.

Visa: Per entrar a Zimbàbue, necessitaràs disposar d’una visa de turisme. Per a passaports espanyols, la podràs obtenir al teu punt d’arribada, ja sigui a l’aeroport o a la frontera, o també si vols i per estalviar temps al punt de control de passaports quan arribis al país, la podràs fer online al següent enllaç. Nosaltres la vam tramitar directament a la frontera de Victoria Falls. El cost d’aquesta visa és de 30 USD, i et permetrà estar al país per un període menor de 90 dies. Si vols visitar Zàmbia i Zimbàbue, podràs tramitar també una visa conjunta pels dos països que es coneix amb el nom de KAZA Visa i que té un cost de 50 USD amb una durada màxima de 30 dies. Aquesta visa la pots obtenir online i si viatges directament a algun dels aeroports internacionals del país, o a la frontera de Kazungula. Com que nosaltres vam entrar a Zàmbia per la frontera de Tanzània, ens va ser impossible aconseguir aquesta visa conjunta i vam haver de tramitar, primer la visa de Zàmbia, i després la visa de Zimbàbue a la frontera de Victoria Falls.

Pressupost: En total, vam estar 11 dies a Zimbàbue i vam gastar un total de 393,66 euros per persona. Cal dir, però, que és un país on vam fer molt de càmping lliure, excepte als parcs nacionals com Hwange NP i Mana Pools; i que els parcs nacionals (on pots veure gran fauna salvatge) són molt econòmics perquè et permeten l’entrada per dos dies. A més a més, Zimbàbue és un país complicat a nivell econòmic amb dos mercats de divises diferents: l’oficial i el del mercat negre. Si canvies al mercat negre (com vam fer nosaltres), els costos dels supermercats i altres que paguis amb bonds et sortiran molt més a compte. A continuació, teniu desglossat totes les despeses de Zimbàbue:

QUÈ VEURE A ZIMBÀBUE?

1.- CASCADES VICTÒRIA

Les cascades Victòria és un dels espectacles de la natura que no deixa indiferent a ningú. Descobertes per Livingstone, les va anomenar així en honor a la reina d’Anglaterra. Aquests salts d’aigua, situats al riu Zambezi, que marquen la frontera entre Zàmbia i Zimbabwe, tenen una amplada de 1.700m, fent-les les cascades més amples de tot el món. Són una de les principals atraccions turístiques de Zimbabwe des d’on tindràs la millor perspectiva panoràmica per tal d’observar tot el conjunt de les cascades al teu davant; i et quedaràs ben xop durant el recorregut pels diferents miradors que hi ha al recinte.

2.- HWANGE NATIONAL PARK

El Hwange NP és el parc nacional més gran de tot Zimbabwe. Situat a l’oest del país, fa frontera amb Botswana. Amb una àrea aproximada de 14.600 quilòmetres quadrats, en aquest parc trobem la major concentració d’elefants de tot el món. Per tant, si aquest és un dels teus animals prefereits no et pots perdre una visita al Hwange. També destaca per la presència de wild dogs, un dels animals més difícils de trobar en un safari, així com lleons, guepards i molts tipus diferents d’antílops. En els darrers anys, la sequera que ha viscut aquesta zona ha provocat que es busquessin solucions per evitar la desaparició de fauna salvatge i l’accés a l’aigua de les diferents comunitats que viuen al voltant. Una d’aquestes solucions han sigut les bombes d’aigua bombejades artificialment a través de plaques solars i híbrides, que han provocat que a dins el parc hi hagi molts punts d’aigua on els animals s’ajunten per tal de beure aigua i que les poblacions del voltant tinguin accés a l’aigua. Si t’atreveixes, podràs dormir al costat d’algun d’aquests punts d’aigua mentre grans manades d’elefants i altres animals passen just pel teu costat per abeurar-se i refrescar-se. En dies de lluna plena com els que vam viure nosaltres, aquesta experiència és espectacular!

3.- MANA POOLS NATIONAL PARK

El Mana Pools NP és un dels millors parcs naturals que hem fet durant el nostre viatge. Declarat Patrimoni de la Unesco des del 1984, es troba situat al costat del riu Zambezi, el quart riu més gran d’Àfrica i la frontera natural amb el país veí de Zàmbia. Degut la seva abundància d’aigua, en una extensió petita de terreny pots trobar una gran concentració d’animals. Nosaltres vam quedar impressionats de la facilitat de veure diferents tipus d’animals en un paisatge molt bonic, format per les aigües del riu i per la vegetació que gira al seu voltant. A més, allà podràs fer una de les activitats més especial que pots fer en un safari, com és fer un safari a peu mentre observes els animals a pocs metres de distància d’on et trobres. Un lloc imprescindible a anar durant l’estació seca, ja que amb les pluges aquest parc és totalment inaccessible.

4.- GREAT ZIMBABWE i LLAC MUTIRIKWI

Les ruïnes del Great Zimbabwe, declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per l’UNESCO el 1986, són les restes d’un dels regnes més importants que van habitar a l’Àfrica entre el segle XII i el segle XV. Aquesta antiga ciutat, situada a pocs quilòmetres de la poblacio de Masvingo, és considerada el jaciment històric més important de tota l’Àfrica del Sud, i representa un símbol molt important per a la població local ja que el nom de Zimbabwe (“ciutat de pedra”) i l’ocell que surt a la seva bandera tenen el seu origen en aquestes ruïnes. Declarades una de les ruïnes més ben conservades del continent, el seu regnat va controlar bona part de la ruta comercial de la zona (amb una gran importància de les mines d’ors del voltant) amb Arabia, Índia i Xina. Està dividida en 3 parts que podràs visitar durant el teu recorregut, on podràs veure com encara es manté a la perfecció el tall i la construcció de les muralles en pedres, una estructura molt poc atípica en el continent africà. A pocs quilòmetres d’allà, podràs combinar la visita amb un recorregut pel llac Mutirikwi, un dels llacs més grans del país.

5.- MATOBO HILLS i BULAWAYO

Matobo Hills és un parc nacional molt singular de Zimbabwe, que es troba situat just al costat de la ciutat de Bulawayo. A Matobo, trobareu una part històrica i paisatgística impressionant, amb les seves formacions rocoses de granit també conegudes com kopijes; les diferents coves amb pintures rupestres de fa milers d’anys; la tomba d’una de les figures més controvertides de la història africana com Cecil Rhodes; i unes vistes imponents molt originals. També trobareu una part més de fauna si visites la reserva del parc on hi conviuen diferents animals, destacant per sobre de tot els rinoceronts. Podràs fer algun recorregut a peu per veure alguns dels rinoceronts del parc, o bé un safari amb cotxe per veure antílops, zebres, hipopòtams o girafes, entre d’altres. No t’esperis un gran safari amb molts animals, perquè la densitat de fauna al Matobo Hills és força baixa. A Bulawayo, una de les ciutats més importants del país, també podràs visitar el museu del ferrocarril, un dels transports més importants durant l’època de Cecil Rhodes que volia unir bona part d’Àfrica amb tren.

6.- CHIZARIRA NATIONAL PARK

El Chizarira NP és un dels parcs més grans del país, però en canvi és dels menys visitats. No destaca per la gran presència d’animals, però sí pel seu paisatge que es situa a les muntanyes del nord del país que es troben situades entre Binga i Karoi. Les vistes des d’allà diuen que són impressionants. Al estar elevat a les muntanyes, el parc té diferents cascades estacionals com són la cascada Machaninga a on observaràs molts antílops. També es poden trobar, en poca quantitat, lleons, lleopards i elefants. Malauradament, aquest parc s’ha vist molt afectat durant els últims anys per la presència dels caçadors furtius i, és per això, que s’estan creant diferents unitats de ràngers al parc per tal de controlar aquesta activitat, i permetre una repoblació dels animals que abans vivien tranquil·lament a les muntanyes Chizarira.

7.- MATUSADONA NATIONAL PARK i LLAC KARIBA

El Matusadona NP es troba situat a la riba del llac Kariba i és un dels parcs més inaccessibles de Zimbabwe. Va ser proclamat àrea de no caça el 1958; i des de llavors, la vida salvatge i la vegetació no ha parat d’expandir-se. Al tenir una gran quantitat d’aigua i d’aliment, allà s’hi concentren grans grups d’antílops i també alguns dels seus depredadors més perillosos com els felins (abans, Matusadona era considerat un dels llocs d’Àfrica on hi vivien més lleons). A més, podràs veure grans manades d’elefants, cocodrils del Nil i hipopòtams al costat de l’aigua i una gran quantitat d’aus, entre les que destaquen les àligues pescadores. Allà, podràs fer safaris a peu i amb 4×4; i recomanen estar-s’hi almenys dues-tres nits ja que el trajecte per arribar-hi és força llarg. El llac Kariba, amb més de 2.000 quilòmetres de costa, és un lloc ideal també per a practicar la pesca i des d’allà, podràs fer safaris amb barca per veure el Matusadona NP des d’una altra perspectiva així com també veure algunes de les cases flotants del llac.

8.- GONAREZHOU NATIONAL PARK

El parc nacional de Gonarezhou es troba situat al sud-est del país, a la regió coneguda com a Limpopo i d’on també formen part altres parcs naturals dels països veïns com el Kruger a Sud-Àfrica, o el Limpopo a Moçambic. El parc té una extensió d’aproximadament 5.000 quilòmetres quadrats i el seu nom, Gonarezhou, significa lloc de molts elefants. De totes maneres, en el passat d’aquest parc es va veure molt atacat pels caçadors furtius i per diferents guerrilles locals durant la guerra civil de Moçambic. Per això, diuen que allà els animals són més vergonyosos perquè no estan acostumats a tenir vehicles a prop, i els elefants poden ser molt perillosos! En aquest parc, trobaràs la biodiversitat més rica de Zimbabwe amb un abrupte i fantàstic paisatge. Hi podràs veure, si tens sort, els big five així com també el guepard reial (només en queden uns 30 a tot el món) que destaca per les seves ratlles negres. Dormir en alguns dels càmpings salvatges que es troben dins el parc és una de les experiències que molta gent recomana fer al Gonarezhou National Park.

9.- CHIMANIMANI MOUNTAINS NATIONAL PARK

El parc nacional de les muntanyes de Chimanimani és una zona muntanyosa de la província de Manicaland, a l’est de Zimbabwe. S’estén al llarg d’uns 50 quilòmetres i fa frontera amb Moçambic. La regió es distingeix per tenir alguns dels cims de més altura del país (coneguts com Eland Sanctuary) i el parc nacional s’estén al llarg d’uns 50 quilòmetres formant frontera amb Moçambic. Es troba a 150 quilòmetres de la ciutat de Mutare. No destaca per una vida animal salvatge molt nombrosa (s’hi concentren diferents espècies d’antílops i, rarament, el lleopard), però allà podràs fer diferents trekkings i visitar algunes cascades com les Bridal Veil Falls. És una zona poc visitada i, per tant, tindràs una sensació molt agradable d’estar sol en contacte directe amb la natura.

Categories: ZIMBÀBUE
Etiquetes:
ZIMBÀBUE: Gossos salvatges

ZIMBÀBUE: Gossos salvatges

Els gossos salvatges són uns animals que hem descobert en aquest gran viatge. Coneixíem l’existència d’ells però no sabíem res sobre ells. I realment, són uns animals sorprenents que han acabat estant a les llistes dels nostres preferits. Voleu saber per què? - Tots...

read more
ZIMBÀBUE: Tips per a la conducció

ZIMBÀBUE: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Zimbàbue amb cotxe:  A Zimbàbue es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et...

read more
ZIMBÀBUE: Anècdotes curioses

ZIMBÀBUE: Anècdotes curioses

- Sabíeu que Zimbabwe té una de les taxes d'alfabetització més altes del continent africà? Amb un 90% de taxa d'alfabetització, Zimbabwe és un dels països africans amb aquesta ratio més alta. La gran inversió amb educació i docents realitzada des de la independència...

read more
ZIMBÀBUE: Great Zimbabwe i el llac Mutirikwi

ZIMBÀBUE: Great Zimbabwe i el llac Mutirikwi

Les ruïnes del Great Zimbabwe, declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per l'UNESCO el 1986, són una de les atraccions principals del país que es troben localitzades a prop de la població de Masvingo. Aquesta antiga ciutat és considerada el jaciment històric més...

read more
ZIMBÀBUE: Matobo NP

ZIMBÀBUE: Matobo NP

Matobo NP es troba situat als Matobo o Matopos Hills, unes muntanyes rocoses de granit que es troben a 35 quilòmetres al sud de la ciutat de Bulawayo; i que cobreixen una extensió de 3.100 quilòmetres quadrats, dels quals 424 s’han establert com a parc nacional....

read more
ZIMBÀBUE: Hwange NP

ZIMBÀBUE: Hwange NP

Hwange NP és el parc nacional més gran de tot Zimbabwe. Té aproximadament uns 14.600 quilòmetres quadrats. Declarat fa pocs anys parc nacional, al 1961, anteriorment servia com a territori de caça de la família reial. Presenta diferents hàbitats on hi viuen una gran...

read more
ZIMBÀBUE: Mana Pools NP

ZIMBÀBUE: Mana Pools NP

Mana Pools és un lloc molt especial. Aquest parc natural que cobreix una extensió de 2.500 quilòmetres quadrats es troba situat just a la riba del riu Zambezi i enmig de la vall que rep el mateix nom. A part, té quatre piscines naturals estacionals (Main Pool, Chine...

read more
Cascades Victòria

Cascades Victòria

Un dels espectacles naturals més impressionants del planeta que es poden visitar avui en dia són les Cascades Victòria, situades al riu Zambezi i que separen les poblacions de Victoria Falls (Zimbabwe) i Livingstone (Zàmbia). Accessibles també des de Kasane (Botswana)...

read more

0 Comments

Submit a Comment