ZIMBÀBUE: Great Zimbabwe i el llac Mutirikwi

girona_1990_people

desembre 14, 2021

Les ruïnes del Great Zimbabwe, declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per l’UNESCO el 1986, són una de les atraccions principals del país que es troben localitzades a prop de la població de Masvingo. Aquesta antiga ciutat és considerada el jaciment històric més important de tota l’Àfrica del Sud i, per tant, la seva visita és obligada si et trobes per la zona.

Aquest petit racó del país va ser l’epicentre d’un imperi molt poderós durant els segles XII i XV que controlava bona part del trànsit comercial de la zona. Va ser una ciutat de pedra que es va construir a partir del segle XII, sent una de les úniques en tota Àfrica del Sud que feien servir aquest tipus de construcció. Habitualment, les construccions africanes solien ser cases de fang, excavades sota terra com les esglésies de Lalibela (Etiòpia), o de materials vegetals. En canvi, Great Zimbabwe era una ciutat de pedra molt ben construïda.

Great Zimbabwe.

Orígens del Great Zimbabwe

L’origen d’aquesta construcció sembla que la trobem al regne de Mapungubwe, un estat d’origen bantú situat a l’extrem nord de l’actual Sud-àfrica, a prop de la frontera amb Botswana i Zimbabwe. Va sorgir entre els segles IV i XIII, creant un conjunt urbà envoltat de muralles de pedra. El complex de Mapungubwe contenia palaus i edificis monumentals, on es practicava l’agricultura i hi ha indicis d’un comerç lucratiu amb els àrabs i l’Índia. S’han trobat objectes i artefactes d’or que pertanyen a aquest període. Cap al segle XIII aquest regne entra en decadència i es produeix una migració cap al nord, direcció a Great Zimbabwe.

El Gran Recinte de Great Zimbabwe.

L’esplendor de la ciutat

Great Zimbabwe està situada entre els rius Limpopo i Zambeze, en una terra fèrtil on s’hi havien trobat grans mines d’or. De fet, la gran i principal riquesa del regnat provenia de les mines d’or que s’extreia en gran quantitat (s’estima una extracció de 20 milions d’unces). L’or era intercanviat als ports suahilis de Kilwa o Sofala. A canvi s’obtenien monedes àrabs, vidre, teles, porcellana, seda xinesa. I és que s’han trobat ceràmiques d’origen xinès als complexos del Great Zimbabwe. El regne formava part d’una gran xarxa comercial que arribava fins a Aràbia, Pèrsia, Índia i Xina. En el moment de màxima esplendor, s’estima que en aquella ciutat hi habitaven 18.000 persones.

A dalt l’Acròpolis, el recinte sagrat on suposadament vivia el rei.

Great Zimbabwe, el bressol del país

Actualment, Great Zimbabwe és considerat l’estructura més antiga construïda per humans al sud del desert del Sàhara. Aquest regnat va ser el precedent del regne shona, una de les tribus més importants i actuals de Zimbabwe, que es mostren molt orgullosos del seu passat i de la història d’aquestes ruïnes. Fins i tot, avui en dia, és un lloc sagrat i de peregrinació de molta gent local.

Great Zimbabwe.

L’origen del nom actual del país també prové d’aquestes ruïnes: Zim vol dir gran, Bab vol dir casa i Bwe vol dir pedra. Per tant, Zimbabwe significa “la gran ciutat de pedra” en reconeixement a un dels regnes més poderosos i importants del sud d’Àfrica.

Caminant cap al Gran Recinte de Great Zimbabwe.

Com està dividit “La Ciutat de Pedra”?

Les ruïnes de Great Zimbabwe estan dins un recinte que es pot dividir en tres parts:

  • El Gran Recinte: Aquí trobem una muralla en forma el·líptica d’11 metres d’altura i d’uns 250 metres de llargada. A dins, hi havia el palau on vivien les dones del rei. La muralla, que va ser construïda pedra a pedra, es conserva molt bé, i la construcció destaca pel seu perfeccionisme i la seva pulcritud. Amb pedres de granit, passadissos estrets per tal de protegir-se del sol, diferents cambres, xemeneies i diferents banys, una torre cònica de més de 9 metres d’altura i diverses portes d’entrada perfectament simètriques; caminar pel Gran Recinte i dins la muralla que l’envolta és transportar-se a segles enrere quan moltes dones vivien en aquest espai. 

El Gran Recinte.

  • L’Acròpolis o el complex del turó: Just davant la gran muralla el·líptica, trobem la segona part del recinte elevada sobre un petit turonet. Aquí és on diuen que habitava el rei, i on es duien a terme tots els rituals i cerimònies. Situat entremig de roques granítiques de diferents formes, allà dalt era un bon lloc per a protegir-se de l’enemic i per a parlar amb els déus. De fet, allà és on es van trobar els tòtems dels ocells de Zimbabwe que representen la connexió amb els déus. Era un lloc de culte als avantpassats on es diu que la sala de cerimònies estava recoberta d’or. A més a més, des d’allà dalt el rei es podia comunicar fàcilment amb les seves dones a través d’unes petites coves que ressonaven amb la muralla el·líptica.

L’Acròpolis.

  • La tercera de les zones de la ciutat és l’anomenat Complex de la Vall. La seva funcionalitat va poder ser la de residència de ciutadans i nobles, ja que aquí hi havia habitatges menors; així com també dels treballadors del Gran Recinte o l’Acròpolis.

El Complex de la Vall amb vistes a l’Acròpolis.

Els governants del regne estaven legitimats de manera divina. El principal déu shona era Mwari, déu suprem creador, responsable de la pluges, la fertilitat i la bona salut. A l’acròpolis, dalt del turó, es van trobar esculpits en pedra vuit ocells que són considerats, actualment, com els ocells de Zimbabwe. Aquests ocells tenen forma d’àliga i característiques humanes i representen la connexió entre els déus i la terra. Avui en dia, podem veure representats aquests ocells a la bandera del país o en alguna de les seves monedes i són un senyal molt identitari del país.

Great Zimbabwe.

La decadència del regne fins l’actualitat

Les causes de la decadència d’aquesta gran ciutat de pedra a finals del segle XV són vàries, tot i que encara són un misteri. En primer lloc, una de les causes va ser la disminució del comerç en comparació a llocs més propers a la costa i al nord com la costa de Kènia i Tanzània. També es diu que l’escassetat d’aigua i l’esgotament de les mines d’or va provocar una migració de gran part de la població, que es va veure molt afectada per diferents epidèmies. Altres causes són la inestabilitat política entre els diferents regnes de la zona i l’arribada de guerrers de l’expansionista Imperi Rozwi que van debilitar el regne.

Coves al Great Zimbabwe.

El 1531, un comerciant i navegador portuguès Vicente Pegado va ser el primer europeu a veure la ciutat i va quedar impressionat de la solemnitat de Great Zimbabwe. No va ser fins el 1871 que un alemany es va trobar de nou amb aquella ciutat de pedra. Era l’època de la colonització i de la supremacia de Cecil Rhodes (si en vols saber més sobre aquest imperialista britànic, pots clicar aquí), que va decidir espoliar bona part de les ruïnes. No podia ser que els africans, que el mateix Rhodes els considerava com a inútils, haguessin pogut construir una ciutat com aquella. Per tant, van començar a sortir llegendes com que els àrabs havien construït aquella ciutat o que realment no van ser els avantpassats dels shonas qui van habitar en aquell lloc.

A partir del 1980, l’any de la independència de Zimbabwe sobre el Regne Unit, les ruïnes del Great Zimbabwe van tornar a agafar un valor molt important per la població local com a victòria de l’africanisme sobre la colonització. Per això, és considerat un lloc sagrat per a la població local i on molts devots hi van cada any per simbolitzar la força d’un regnat històric molt important a Àfrica.

Torre cònica del Gran Recinte.

Afortunadament, son una de les ruïnes més ben conservades d’Àfrica, i si les visites encara podràs veure bona part del que va ser un dels regnes més importants del continent africà.

La Laia, el Gran Recinte i l’Acròpolis al fons.

Llac Mutirikwi (Llac Kyle)

Al costat de les ruïnes del Great Zimbabwe, trobem un llac que és molt interessant de recórrer. És un llac amb unes vistes molt boniques que es pot combinar amb les ruïnes per a fer un dia complet al voltant de Masvingo.

Llac Mutirikwi.

El llac Mutirikwi és el llac fet per l’home més gran del país. El 1960, amb la construcció de la presa de Kyle, el llac va créixer considerablement, i li van canviar el nom per llac Kyle. De totes maneres, molta gent local encara el coneix com a Mutirikwi.

El llac ocupa una àrea d’aproximadament 90 quilòmetres quadrats. Hi ha una carretera amb bones vistes panoràmiques que transcorre al voltant del llac, on també trobaràs diferents agricultors i poblats que viuen a prop de les aigües del Mutirikwi. La gent de la pesca i cada cop més hi ha una infraestructura turística per tal d’incentivar diferents activitats recreatives al voltant de la zona del llac.

Paisatge agrícola al voltant del llac Mutirikwi.

Com arribar-hi?

Per arribar al Great Zimbabwe, la principal població de partida és Masvingo, situada a 27 quilòmetres de distància. Pots arribar a Masvingo de diferents maneres: si vens de l’oest (Bulawayo), hauràs de recórrer durant 280 quilòmetres l’A9, una carretera de peatges en molt bon estat. Si vens del nord (Harare), hauràs de seguir l’A4 durant uns 295 quilòmetres passant per les poblacions de Chivhu i Mvuma. Aquesta carretera també té peatges on hauràs de pagar 2USD per vehicle. Si vens de l’est (Mutare), hauràs de seguir per l’A9 durant uns 300 quilòmetres. En aquest cas, just abans de Masvingo ja trobaràs el llac Mutirikwi.

Des de Masvingo a Great Zimbabwe, la carretera està en molt bon estat. Hauràs de sortir de la ciutat per l’A4, i a pocs quilòmetres agafar un trencant cap a l’esquerre que et portarà a la carretera que ressegueix el llac Mutirikwi. A uns 23 quilòmetres d’aquest trencant, ja hauràs arribat al recinte de Great Zimbabwe. Hauràs de girar a la dreta i conduir fins a la porta d’entrada.

Porta d’entrada del Great Zimbabwe.

A la porta d’entrada, faràs tots els tràmits de registre i pagament; i després conduiràs uns centenars de metres més fins arribar, finalment, a l’aparcament del recinte.

Després, per anar al llac Mutirikwi, has de seguir la carretera que has deixat. Aquesta fa un recorregut circular passant pel mig de la presa de Kyle, i al cap de 50 quilòmetres acaba a l’A9, a l’est i a 30 quilòmetres de Masvingo, on tornaràs al teu punt d’origen.

Camí a l’Acròpolis de Great Zimbabwe.

Permisos i preus

El preu per a visitar les ruïnes del Great Zimbabwe és de 18 USD per persona. Aquesta entrada inclou un guia que t’acompanyarà per tot el recinte i t’explicarà els moments claus del regnat que es va establir a aquesta ciutat de pedra. Nosaltres vam anar amb la Myriam, una guia que va ser molt pedagògica i amena.

Amb la Myriam, la nostra guia al Great Zimbabwe.

Pel que fa al pagament, nosaltres vam pagar amb targeta de crèdit (N26) i ens la va acceptar. Tot i així, la guia ens va dir que havíem tingut sort perquè moltes vegades la màquina no accepta targetes estrangeres, i l’única manera per pagar és amb efectiu, és a dir, amb dòlars. Per tant, per si de cas, porteu dòlars en efectiu.

El guia t’acompanyarà fins al pàrquing del recinte on començareu a caminar, principalment, pels dos sectors més ben conservats de les ruïnes com són l’acròpolis i el Gran Recinte. Per pujar a l’acròpolis, haureu de pujar un petit turonet a través d’unes escales que, com no pot ser d’una altra manera, també són de pedra.

Escales que pugen a l’Acròpolis.

Entre el Gran Recinte i l’Acròpolis, hi ha un petit museu amb objectes comercials així com també amb els tòtems dels ocells de Zimbabwe representats que és molt interessant de veure. La seva entrada va inclosa a la visita.

Great Zimbabwe es considera la capital del major estat pre-històric del sud d’Àfrica i, per tant, una regió on fa milers d’anys habitaven els reis més poderosos del continent. Visitar la història d’aquest lloc acompanyat d’un guia és una experiència que recomanem per entendre la història i el sentiment d’aquest país. 

Great Zimbabwe.

Categories: ZIMBÀBUE
Etiquetes:
ZIMBÀBUE: Gossos salvatges

ZIMBÀBUE: Gossos salvatges

Els gossos salvatges són uns animals que hem descobert en aquest gran viatge. Coneixíem l’existència d’ells però no sabíem res sobre ells. I realment, són uns animals sorprenents que han acabat estant a les llistes dels nostres preferits. Voleu saber per què? - Tots...

read more
ZIMBÀBUE: Tips per a la conducció

ZIMBÀBUE: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Zimbàbue amb cotxe:  A Zimbàbue es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et...

read more
ZIMBÀBUE: Anècdotes curioses

ZIMBÀBUE: Anècdotes curioses

- Sabíeu que Zimbabwe té una de les taxes d'alfabetització més altes del continent africà? Amb un 90% de taxa d'alfabetització, Zimbabwe és un dels països africans amb aquesta ratio més alta. La gran inversió amb educació i docents realitzada des de la independència...

read more
ZIMBÀBUE: Informació pràctica i els seus imprescindibles

ZIMBÀBUE: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Harare Superfície: 390.757 km2 Habitants: 14.645.468 habitants (2019) Densitat població: 37,48 habitants per km2.  Idiomes: A Zimbàbue, trobem 16 idiomes oficials, entre els quals destaquen l'anglès, el shona i el ndebele. El shona és l'idioma local més...

read more
ZIMBÀBUE: Matobo NP

ZIMBÀBUE: Matobo NP

Matobo NP es troba situat als Matobo o Matopos Hills, unes muntanyes rocoses de granit que es troben a 35 quilòmetres al sud de la ciutat de Bulawayo; i que cobreixen una extensió de 3.100 quilòmetres quadrats, dels quals 424 s’han establert com a parc nacional....

read more
ZIMBÀBUE: Hwange NP

ZIMBÀBUE: Hwange NP

Hwange NP és el parc nacional més gran de tot Zimbabwe. Té aproximadament uns 14.600 quilòmetres quadrats. Declarat fa pocs anys parc nacional, al 1961, anteriorment servia com a territori de caça de la família reial. Presenta diferents hàbitats on hi viuen una gran...

read more
ZIMBÀBUE: Mana Pools NP

ZIMBÀBUE: Mana Pools NP

Mana Pools és un lloc molt especial. Aquest parc natural que cobreix una extensió de 2.500 quilòmetres quadrats es troba situat just a la riba del riu Zambezi i enmig de la vall que rep el mateix nom. A part, té quatre piscines naturals estacionals (Main Pool, Chine...

read more
Cascades Victòria

Cascades Victòria

Un dels espectacles naturals més impressionants del planeta que es poden visitar avui en dia són les Cascades Victòria, situades al riu Zambezi i que separen les poblacions de Victoria Falls (Zimbabwe) i Livingstone (Zàmbia). Accessibles també des de Kasane (Botswana)...

read more

0 Comments

Submit a Comment