UGANDA: Els goril·les de muntanya

africanlanders

octubre 31, 2021

El goril·la de muntanya és un dels goril·les més coneguts gràcies a les investigacions de Dian Fossey i a la pel·lícula dels “Goril·les en la boira”. També és conegut gràcies a King-Kong que, tot i destruir la ciutat de Nova York, ha fet que aquest animal tothom el reconegui fàcilment de seguida que el veu.

Són els primats més grans de tots els que existeixen i els que evolutivament s’assemblen més a la nostra espècie. Es diu, que fa molts anys, una tribu africana va trobar un animal que s’assemblava als humans més que tots els altres que coneixien. Eren tan semblants que van decidir anomenar aquell animal com a “goril·la”, que volia dir “persona peluda”.

Durant segles, aquests preciosos animals van ser estigmatitzats com “dimonis negres” i molts van renegar sobre l’origen africà de l’home i la nostra similitud amb ells. Compartim el 99% del material genètic. Avui en dia, el coneixement d’aquesta estreta relació entre l’home i els goril·les avança de la mateixa manera que afecta l’amenaça de la seva extinció.

Actualment hi ha dues espècies de goril·la: el goril·la occidental (Gorilla Gorilla) i el goril·la oriental (Gorilla Beringei). Els goril·les de muntanya són una subespècie del goril·la oriental (Gorilla Beringei Beringei).

Aquests goril·les, només habiten a dos llocs muntanyosos de l’Est de l’Àfrica: el bosc impenetrable de Bwindi a Uganda i les muntanyes de Virunga, partides en tres parcs nacionals de tres països diferents: el parc nacional Virunga a la República Democràtica del Congo, el parc Nacional de Mgahinga Gorilla a Uganda i el Parc Nacional dels Volcans a Ruanda (PNV). 

Són una espècie en perill d’extinció. Només queden uns 1000 individus en tot el món, amenaçats per la pèrdua de l’habitat , la caça furtiva i la transmissió de malalties dels humans, especialment de les infeccions respiratòries que causen el 20% de les morts sobtades en aquests mamífers.

Tot i això, hi ha una petita esperança: la població està augmentat poc a poc i han deixat de ser considerats en perill crític dins la llista vermella d’animals en extinció.

Aquests animals mesuren entre 1.65 i 1.80 m (com els humans) i pesen entre uns 140 a 200 kg. Normalment els mascles pesen el doble que les femelles. Tenen el pèl més llarg i fosc que la resta dels goril·les que li permeten viure en grans altituds i el protegeixen del fred. Cada individu es sol identificar fàcilment pels seus trets nasals propis. Com els humans, són capaços de riure i de plorar.

Els goril·les de muntanya cohabiten en grups socials que es desplacen i s’alimenten col·lectivament durant el dia i descansen junts durant la nit. Els grups solen ser entre 5 i 30 membres, però els més habituals són de 10. Cada grup està liderat per com a mínim un mascle dominant conegut com “l’esquena platejada”. Durant el pas dels anys, el pèl del llom de tots els mascles canvia de negre a platejat (als 14 anys), però només el més fort es convertirà en el líder del grup, protegint-lo, prenent les decisions  i trobant aliments. No tots els mascles doncs, arriben a ser líders d’un grup. Si una mare mor o abandona el grup, el mascle d’esquena platejada s’encarrega de la criança de la cria fins que ella abandona el grup.

El líder del grup esquena platejada és doncs, l’eix principal de tot el grup. Quan aquest mor, el grup es veu molt afectat i pot provocar que el grup es dissolgui si no és que hi ha algun mascle que el rellevi.

Els grups normalment doncs, estan formats per un goril·la esquena platejada, diferents femelles i els goril·les joves i cries. De vegades però, hi ha grups de goril·les formats per més d’un mascle esquena platejada que són germans o pare-fill. També es poden trobar, mascles solitaris o que formen grups on només hi ha mascles. Els goril·les joves mascles, habitualment (però no sempre) abandonen el seu grup familiar que han nascut quan el pèl del seu llom comença a tornar-se platejat i al cap d’uns anys de solitud, formaran un grup nou amb femelles. Les femelles també canvien de grup quan tenen entre uns 6-10 anys a un grup ja establert o s’aparellen amb un mascle solitari formant un grup nou. Serà als 10 anys normalment, quan s’aparellen i tenen les primeres cries. Un de cada tres cries que neix mor abans dels tres anys de vida. A la vegada, cada femella només s’aparella cada 4-5 anys.

Un goril·la adult té la força equivalent a 10 homes grans, pel que fa que quan un goril·la mascle de muntanya es dona cops al pit, aquests puguin escoltar-se a més d’un radi d’un quilòmetre entre la selva. Es diuen que aquests cops al pit, semblants a un tambor, poden tenir una funció reproductiva per cridar l’atenció de les femelles, o també amenaçadora, per tal de dissuadir altres mascles rivals amb el colpeig que dona informació sobre la mida corporal del rival i la capacitat competitiva, com també una forma de permetre la identificació de cada individu.

Els goril·les són animals pacífics i tranquils, normalment se’ls veurà  desparasitant els seus companys, relacionant-se entre ells i jugant. Hi ha poques ocasions que sorgeixen conflictes entre ells, i aquestes són majoritàriament quan dos grups es troben i competeixen per la zona de menjar o per l’aparellament dels mascles amb les femelles dins de grups que hi ha més d’un mascle o entre grups diferents. Les cries viuen amb les seves mares durant els primers quatre anys de vida.

Els goril·les són herbívors. Passen quasi tot el dia buscant menjar i menjant fulles, arrels, herbes, tiges, escorces, flors i fruites. Algunes vegades també mengen petits insectes o cucs. Un goril·la adult pot menjar fins a 35 kg al dia. Als goril·les els agrada molt descansar i relaxar-se quan estan buscant aliment. Quan es fa fosc, solen dormir a les branques dels arbres on cada goril·la es construeix cada tarda el seu propi niu. Només les mares comparteixen el seu niu amb les seves cries.

Són considerats animals molt intel·ligents, de fet se’ls considera un dels animals més intel·ligents del planeta. Són coneguts per l’ús d’eines com pals o pedres per obrir cocos, mesurar la profunditat d’un riu o espantar possibles depredadors. També  en captiveri, alguns han après dels humans a utilitzar un llenguatge de signes.

Poder compartir una hora de temps al costat d’aquests goril·les de muntanya en llibertat és una experiència inoblidable que sempre recordarem. Nosaltres ho vam poder viure des del Bwindi Impenetrable Forest, en el sector de Nkuringo. Si vols saber-ne més sobre la nostra experiència allà, pots clicar aquí.

Categories: UGANDA
Etiquetes:
UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

Us sonen els noms de Cheptegei, Kiplimo,  Chemutai o Kiprotich? No són ni cantants ni futbolistes ni polítics, però tots ells són persones molt conegudes a Uganda. Són alguns dels milers d'atletes que hi ha al país i que destaquen per ser (amb els etíops i els...

read more
UGANDA: Anècdotes curioses

UGANDA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que el record del món d'atletisme de 5.000 metres i 10.000 metres està en mans d'un atleta ugandès? Joshua Cheptegei té la millor marca mundial de la història en la distància de 5.000 metres (amb un temps de 12:35.36 que va aconseguir l'agost del 2020 a...

read more
UGANDA: El procés del cafè

UGANDA: El procés del cafè

Uganda, la Perla d'Àfrica, sempre ha estat un dels països més favorables pel conreu del cafè. Compta amb unes terres riques i fèrtils, sòls volcànics a l'est i a l'oest, temperatures suaus entre 20°-30° i  dos estacions de pluja que fan que els conreus de cafè...

read more
UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Kampala Superfície: 241.037 km2 Habitants: 44.269.594 habitants (2019) Densitat població: 183,66 habitants per km2.  Idiomes: Els idiomes oficials d'Uganda són l'anglès, tot i que les llengües més parlades són el luganda, el kiswahili, el luo i l'acholi....

read more
UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

El bosc impenetrable de Bwindi és conegut per ser un dels pocs llocs en el món on es pot veure el goril·la de muntanya. Aquest primat, el més gran de tots, habita les altes muntanyes d’aquesta zona d’Uganda juntament amb les muntanyes de Virunga partides en tres parcs...

read more
UGANDA: Llac Bunyonyi

UGANDA: Llac Bunyonyi

El llac Bunyonyi potser no té la fama d’altres llacs africans més coneguts com el llac Tanganyika o el llac Malawi, però té una bellesa especial que el fa que sigui un dels millors llacs que per ara hem visitat i un dels més bonics. Pescadors al llac Bunyonyi El nom...

read more
UGANDA: Sipi Falls i Kapchorwa

UGANDA: Sipi Falls i Kapchorwa

La regió de Kapchorwa és una de les zones més boniques d'Uganda. Amb un paisatge muntanyós que es troba situat a la vall del Rift i als peus del Mount Elgon, aquesta zona alberga diferents plantacions de cafè i plataners, carreteres ondulants enmig de valls, rius...

read more
UGANDA: Kidepo NP

UGANDA: Kidepo NP

El Parc Nacional de Kidepo és un dels parcs desconeguts a descobrir però que té molt per oferir al visitant. Situat a l’extrem nord del país, fent frontera amb Sudan del Sud, aquest parc és dels més remots, secs i calorosos que té Uganda però que té un paisatge únic i...

read more
UGANDA: Murchison NP

UGANDA: Murchison NP

El Murchison NP és un dels parcs més visitats del país, per la quantitat de fauna que hi pots trobar i també per les seves cascades icòniques amb el riu Nil blanc. Es troba situat a l’oest del país, al costat de la frontera amb la República Democràtica del Congo. Té...

read more
UGANDA: Fort Portal i els llacs de Kasenda

UGANDA: Fort Portal i els llacs de Kasenda

Hi ha parts d'Uganda que sorprenen per no ser més turístiques del que són. I els llacs de la zona de Ndali-Kasenda compleixen aquest fet. Aquests llacs idíl·lics pel seu paisatge verd i cadascun d'ells amb tons d'aigua diferents, són d'origen volcànic i es diu que es...

read more

0 Comments

Submit a Comment