UGANDA: El procés del cafè

girona_1990_people

octubre 31, 2021

Uganda, la Perla d’Àfrica, sempre ha estat un dels països més favorables pel conreu del cafè. Compta amb unes terres riques i fèrtils, sòls volcànics a l’est i a l’oest, temperatures suaus entre 20°-30° i  dos estacions de pluja que fan que els conreus de cafè creixin abundantment.

El fruit del cafè.

Uganda és el segon productor de cafè darrere d’Etiòpia i el primer exportador d’Àfrica. L’any 2020-2021 va exportar 6 milions de bosses de cafè, l’import més alt en 30 anys. Aquest any 2021, el principal país consumidor de cafè ugandès va ser Itàlia (37%) i en segona posició va ser Alemanya (13%). Així doncs, Europa és el principal destí dels cafès Ugandesos, fent que un 61% de la producció vagi a aquest continent.

La majoria del cafè encara és produït per petits agricultors i agricultores del país, en terrenys de menys de 3 hectàrees. Habitualment és la dona l’encarregada de la cura, la recol·lecció i la venda del cafè. En molts casos, aquesta producció és molt important perquè és la única font d’ingressos de la família.

El gra de cafè.

Tipus de cafè d’Uganda

El país sempre ha estat famós per la producció de dos tipus de cafè: el cafè Robusta i el cafè Aràbica. Té terrenys de cultiu a més de 2,300 metres, que ajuda el cultiu de cafès més complexos i que produeixen fent cultiu intercalat afavorint que les plantacions cafès tinguin ombra. Els dos tipus de cafè es caracteritzen per:

  • El cafè Robusta: És el cafè més conegut d’Uganda i el més antic, que des de fa molt i molts anys ha crescut al país a unes alçades de 900-1500m. Es caracteritza pel seu gust neutre i que té molt de cos.

  • El cafè Aràbica: Es va introduir al país a finals del segle XX. Creix en alçades de 1.300 a 2.300 metres: el mont Elgon a l’est, les muntanyes Rwenzori al sud-oest i també a la zona nord-oest a prop del Nil.  El més apreciat d’aquests cafès Aràbica és el “Bugisu” o també conegut com el Blue Mountain, que és un cafè Aràbica rentat que creix a prop del Mont Elgon. Normalment aquest cafè es comercialitza en 3 categories: AA, AB i PB. És caracteritza pels seus sabors dolços i cítrics.

Cafè Aràbica a la zona de Sipi Falls.

Com es processa el cafè?

Per tal d’arribar a aconseguir el cafè en pols que tots coneixem, el fruit passa per una sèrie de passos que a continuació intentarem resumir breument. Visitar una plantació de cafè i que t’ho expliqui una persona que treballa la terra i processa el cafè és la millor manera per aprendre realment tot el procés:

1. Recol·lecció del fruit del cafè.

La recol·lecció del fruit de cafè es fa quan aquests estan madurs. El fruit de color verd ha de passar a ser vermell per poder-lo recollir. La majoria de la recol·lecció a Uganda es fa entre maig i setembre. Pots aprofitar la llavor per plantar-la i després trasplantar l’arbre nou.

Hi ha dos mètodes de recol·lecció de la collita: el picking i l’stripping. El primer consisteix en seleccionar quin fruit de cafè és més madur i recollir-los manualment. Aquest fet fa que la collita sigui homogènia i de qualitat.  La majoria d’agricultors d’Uganda utilitza aquesta tècnica. El segon, en canvi, és un procés mecanitzat en què normalment es recullen tots els fruits de cafè a la vegada, i posteriorment a la recollida es fa la selecció més acurada del fruit.

Fruit vermell a punt per ser recollit.

2. Extracció de la polpa del fruit.

En aquesta etapa s’extreu la polpa del fruit de cafè i es deixa assecar al sol. Segons el mètode que s’utilitzi  hi ha dos mètodes de processament que explicarem en el següent apartat.

La polpa del fruit de cafè.

3. Processament del cafè en sec o per rentats.

El processament en sec és el més antic i senzill i requereix poca maquinària. Un cop s’han deixat assecar els grans de cafè verds al sol, es van girant manualment per tal que s’assequin totes les parts i s’extreu la part de la segona polpa que queda sacsejant el gra. Dura unes 4 setmanes. Molta gent a Uganda pel consum propi feia servir aquesta opció.

El processament en rentats consisteix en treure la polpa del cafè a través d’una màquina i es passen per uns canals on es renten amb aigua. Posteriorment es treuen dels canals i es deixen que fermentin en uns grans tancs unes 24-36h. Posteriorment es torna a rentar i a assecar fins aconseguir el gra de cafè que s’anirà a torrar. Aquest mètode de rentat s’utilitza molt en l’especialitat aràbica que vam veure a Sipi i a Kapchorwa.

Torrant, de forma manual, els grans de cafè extrets de la polpa.

4. Envasat i transport.

Un cop fetes aquestes tres etapes prèviament descrites, la majoria d’agricultors i agricultores envasen el seu producte tractat en grans bosses i un camió transporta aquest gra a la planta de torrefacció del gra.

5. Torrefacció del cafè i envasat.

En aquesta etapa és quan el cafè obté la majoria del seu sabor i aroma. Adquireix també els seus colors marrons daurats característics. El gra és posat a altes temperatures que arriben a les fàbriques a uns 200°. El gra en aquest moment, augmenta en un 80-100% la seva mida, perd entre un 12-20% del seu pes, disminueix la seva cafeïna, i finalment adquireix el seu color característic.

La majoria de fàbriques de torrefacció a Uganda es troben a Kampala i alguna a Mbale. Aquest fet fa que la majoria dels productors enviïn el seu producte a aquestes ciutats per acabar el procés. Moltes d’aquestes fàbriques també posen els grans de cafè  sencers al paquet final que anirà al distribuïdor o bé el molen i després l’empaqueten.

Premsant el cafè de forma manual per a convertir-lo en pols.

Nosaltres al fer la visita a la plantació de Sebei Coffee Lodge a Sipi amb en Paul i en Kalifani, vam fer tot el procés d’assecar i de premsar el fruit del cafè de forma manual; encara que ells envien els grans a Kampala perquè es realitzi la torrefacció i l’envasat del cafè en petites bosses. Vam tenir la sort de tastar durant la nostra visita a Uganda un cafè Aràbica d’excel·lent qualitat! Així que si sou amants del cafè, no dubteu en visitar algunes de les plantacions que trobareu per Uganda.

Del fruit que teníem al principi, al final s’ha convertit en cafè en pols llest per a ser consumit!

Categories: UGANDA
Etiquetes:
UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

Us sonen els noms de Cheptegei, Kiplimo,  Chemutai o Kiprotich? No són ni cantants ni futbolistes ni polítics, però tots ells són persones molt conegudes a Uganda. Són alguns dels milers d'atletes que hi ha al país i que destaquen per ser (amb els etíops i els...

read more
UGANDA: Anècdotes curioses

UGANDA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que el record del món d'atletisme de 5.000 metres i 10.000 metres està en mans d'un atleta ugandès? Joshua Cheptegei té la millor marca mundial de la història en la distància de 5.000 metres (amb un temps de 12:35.36 que va aconseguir l'agost del 2020 a...

read more
UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Kampala Superfície: 241.037 km2 Habitants: 44.269.594 habitants (2019) Densitat població: 183,66 habitants per km2.  Idiomes: Els idiomes oficials d'Uganda són l'anglès, tot i que les llengües més parlades són el luganda, el kiswahili, el luo i l'acholi....

read more
UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

El bosc impenetrable de Bwindi és conegut per ser un dels pocs llocs en el món on es pot veure el goril·la de muntanya. Aquest primat, el més gran de tots, habita les altes muntanyes d’aquesta zona d’Uganda juntament amb les muntanyes de Virunga partides en tres parcs...

read more
UGANDA: Els goril·les de muntanya

UGANDA: Els goril·les de muntanya

El goril·la de muntanya és un dels goril·les més coneguts gràcies a les investigacions de Dian Fossey i a la pel·lícula dels “Goril·les en la boira”. També és conegut gràcies a King-Kong que, tot i destruir la ciutat de Nova York, ha fet que aquest animal tothom el...

read more
UGANDA: Llac Bunyonyi

UGANDA: Llac Bunyonyi

El llac Bunyonyi potser no té la fama d’altres llacs africans més coneguts com el llac Tanganyika o el llac Malawi, però té una bellesa especial que el fa que sigui un dels millors llacs que per ara hem visitat i un dels més bonics. Pescadors al llac Bunyonyi El nom...

read more
UGANDA: Sipi Falls i Kapchorwa

UGANDA: Sipi Falls i Kapchorwa

La regió de Kapchorwa és una de les zones més boniques d'Uganda. Amb un paisatge muntanyós que es troba situat a la vall del Rift i als peus del Mount Elgon, aquesta zona alberga diferents plantacions de cafè i plataners, carreteres ondulants enmig de valls, rius...

read more
UGANDA: Kidepo NP

UGANDA: Kidepo NP

El Parc Nacional de Kidepo és un dels parcs desconeguts a descobrir però que té molt per oferir al visitant. Situat a l’extrem nord del país, fent frontera amb Sudan del Sud, aquest parc és dels més remots, secs i calorosos que té Uganda però que té un paisatge únic i...

read more
UGANDA: Murchison NP

UGANDA: Murchison NP

El Murchison NP és un dels parcs més visitats del país, per la quantitat de fauna que hi pots trobar i també per les seves cascades icòniques amb el riu Nil blanc. Es troba situat a l’oest del país, al costat de la frontera amb la República Democràtica del Congo. Té...

read more
UGANDA: Fort Portal i els llacs de Kasenda

UGANDA: Fort Portal i els llacs de Kasenda

Hi ha parts d'Uganda que sorprenen per no ser més turístiques del que són. I els llacs de la zona de Ndali-Kasenda compleixen aquest fet. Aquests llacs idíl·lics pel seu paisatge verd i cadascun d'ells amb tons d'aigua diferents, són d'origen volcànic i es diu que es...

read more

0 Comments

Submit a Comment