Cascades Victòria

girona_1990_people

abril 25, 2021

Un dels espectacles naturals més impressionants del planeta que es poden visitar avui en dia són les Cascades Victòria, situades al riu Zambezi i que separen les poblacions de Victoria Falls (Zimbabwe) i Livingstone (Zàmbia). Accessibles també des de Kasane (Botswana) on podràs fer la visita durant el mateix dia, és una visita obligatòria per a tots els viatgers que es troben a prop de la zona.

Les Cascades Victòria són considerades les cascades més amples de tot el món amb una amplada de 1.700 metres (quasi el doble que les famoses cascades d’Iguazú) i amb una alçada que en alguns llocs supera els 100 metres de salt d’aigua. Són més visibles des de la part de Zimbabwe ja que tens una visió panoràmica de les mateixes. 

Mullats però contents!

Durant l’època de pluges (de novembre a març), el cabal de l’aigua incrementa considerablement fent que sigui el millor moment per veure les cascades en la seva esplendor. De totes maneres, durant l’època seca (d’abril a octubre), la visió de les cascades també són espectaculars. En els últims anys, degut a llargs períodes de sequera, el poc cabal d’aigua del riu Zambezi ha provocat que el volum d’aigua hagi disminuït considerablement. Penseu que el riu Zambezi és el quart riu més longeu d’Àfrica per darrere del riu Nil, el riu Congo i el riu Níger. Neix a les muntanyes de Zàmbia, passa per Angola, Namíbia, Zàmbia, Zimbabwe, Malawi, Tanzania i, finalment, desemboca a Moçambic. 

Declarades Patrimoni de la Humanitat l’any 1989 i protegides per dos Parcs Nacionals (el Mosi-oa-Tunya National Park de Zàmbia i el Victoria Falls National Park de Zimbabwe), les Cascades Victòria estan formades per 5 cascades: la més alta és la Rainbow Falls amb 108 metres d’altitud i d’on podrem observar un arc de Sant Martí permanent; també trobem la Cascada del Diable on ens podrem banyar a la part superior si hi accedim des de Zàmbia; les Mains Falls són les que es troben al centre; les Horseshoe Falls de 95 metres d’altitud; i, finalment, les Eastern Falls que són les úniques que estan situades en territori zambià. 

Visió del conjunt de les cascades.

Història

Conegudes des de fa milers d’anys per la gent local com a “Mosi-oa-tunya” (que significa “el fum que trona”) per les sorolloses cortines de fum que genera l’impacte de l’aigua durant la seva caiguda, el missioner i explorador David Livingstone va ser el primer europeu que les va descobrir mentre explorava el riu Zambezi l’any 1855. Abans, però, ja hi havien mapes traçats per comercials d’origen àrab i caçadors europeus que intuien aquest gran salt d’aigua que molts científics descartaven pel tipus de terreny que hi havia a la regió. No va ser fins l’arribada de l’explorador escocès que es va resoldre el misteri. Quan Livingstone les va descobrir, va escriure al seu dietari: “Ningú no pot imaginar la bellesa de la vista […] però escenes tan boniques deuen haver estat contemplades pels àngels en el seu vol”. 

David Livingstone era un metge escocès que tenia 28 anys quan va arribar per primer cop a Àfrica (a Ciutat del Cap) després d’un viatge de més de tres mesos des de la seva ciutat natal de Blantyre a Escòcia. Era l’any 1841 i va arribar al continent com a missioner protestant de la Societat Missionera de Londres amb la funció d’evangelitzar a la població. Es va integrar amb respecte i sensibilitat a les diferents comunitats locals que visitava, aprenent els seus dialectes i les seves costums, i anant més enllà de la pròpia evangelització utilitzant el seu coneixement mèdic per combatre les carències mèdiques que anava trobant. 

Després de 8 anys treballant com a missioner, Livingstone, acompanyat per l’aventurer anglès William Cotton Oswell, decideix explorar territoris que encara no havien sigut descoberts per les potències europees i viatja cap al Nord creuant el Desert del Kalahari i descobrint el riu Zambezi l’any 1851.  Entre el 1852 i 1854, aconsegueix unir les ciutats de Ciutat del Cap amb Luanda (capital d’Angola) i el següent repte que tenia marcat aquest ja explorador escocès era unir l’Oceà Atlàntic amb l’Oceà Índic a través del curs del riu Zambezi. Ho va aconseguir el 1856 arribant fins a l’actual Moçambic sent un dels primers a creuar el continent africà d’oest a est. Durant aquest trajecte, és quan es va trobar per sorpresa amb les cascades “Mosi-oa-tunya” que ell va anomenar com Cascades Victòria en honor a la reina d’Anglaterra. 

A diferència de molts altres exploradors, Livingstone viatjava lleuger d’equipatge, amb una caravana de persones poc nombroses, acompanyat de gent local i sense moltes armes de foc, fet que provocava que moltes tribus no el veiessin com una amenaça. Va seguir explorant el continent africà interessant-se per les diferents comunitats que trobava i també per la botànica. Va intentar descobrir l’origen de les fonts del Nil i va seguir cartografiant el mapa d’Àfrica des d’una perspectiva molt respectuosa. No es va saber res més d’ell durant quatre anys, fet que va provocar que siguéssin molts el que tenien el repte de trobar l’explorador que ja el donaven per mor. Finalment, el jove periodista nord-americà Henry Stanley el va trobar l’any 1871 a la riba del llac Tanganyika, prop d’Ujiji a Tanzania pronunciant la famosa frase “Doctor Livingstone, suposo” que s’ha convertit en una de les efemèrides més importants del continent africà. Livingstone va morir a Àfrica (a l’actual Zàmbia) l’any 1873 per malària. Mentres el seu cos va ser traslladat a Anglaterra per retre-li tots els honors, el seu cor va ser enterrat per desig personal al costat d’un arbre de Chitambo, el poble de menys de 20 habitants on va defallir l’explorador escocès. 

Estàtua del doctor Livingstone.

Aquesta és la història de David Livingstone, un dels exploradors més estimats per la població local d’Àfrica pel seu respecte i la seva manera d’aprofundir a la seva cultura i que va descobrir les Victoria Falls. Va començar sent un jove missioner però va acabar convertint-se en un ferm defensor de l’abolició de l’esclavitud deixant molts escrits que descrivien les pràctiques abusives que realitzaven les potències europees i que van ser el prefaci a la prohibició de l’esclavitud al continent africà. 

Què cal portar?

A l’hora de fer la motxilla, és important portar: 

  • Un bon impermeable perquè durant el recorregut per les Cascades Victòria acabes ben xop d’aigua. 
  • Un impermeable també per la motxilla d’esquena per tal d’evitar que es mulli. 
  • Un protector de càmera per la pluja per poder prendre fotografies evitant que caigui aigua dins la càmera. 
  • Un bon calçat per caminar per zones humides. 
  • Alguna peça de roba de recanvi (samarreta, pantalons…) per canviar-te després que hagis fet el recorregut per les Cascades Victòria. 
  • Un barret i unes ulleres de sol.
  • El passaport per tal de creuar la frontera i que et segellin el visat. 
  • Dòlars o euros per pagar en efectiu el visat a la frontera de Zimbabwe o Zàmbia que decideixes creuar des de Kasane. 
  • Un bon repelent de mosquits. 
  • Crema solar i protector pels llavis. 
  • Una bona càmera amb uns objectius adequats. Recorda de carregar bé la bateria perquè tornaràs amb la targeta de memòria plena de fotografies!  

Fent horitzons…

Com arribar-hi?

Podem accedir a les cascades Victòria des de dos països: Zàmbia i Zimbabwe, sent aquest segon el més bonic per veure la caiguda d’aigua perquè ofereix una visió molt més panoràmica del conjunt de cascades. 

A Zàmbia, la població principal per a visitar les Cascades Victòria és Livingstone, una de les ciutats més importants del país. Disposa d’aeroport internacional i serveis d’allotjament i restauració. Es troba situada a unes 7 hores de la capital (Lusaka) per a una carretera de peatges que es troba en bon estat (T1).

A Zimbabwe, la població d’entrada a les Cascades Victòria és Victoria Falls, que també disposa d’aeroport internacional i d’una oferta extensa d’allotjaments i restaurants per a tots els pressupostos. 

Nosaltres vam accedir a la part de Zimbabwe des de Kasane (Botswana). Vam llogar un transfer des del nostre hostel, on ens van venir a recollir un taxi amb dos conductors: el primer ens va acompanyar fins el punt fronterer de Kazungula; i el segon ens va portar des de Kazungula fins a l’entrada d’accés de les cascades Victòria. Us recomanem que sortiu ben d’hora de Kasane per arribar dels primers al punt fronterer i així evitar de fer possibles cues. Penseu que a la frontera haureu de pagar 30$ que és el preu del visat per visitar Zimbabwe. A la tornada, fareu el mateix procés però aquest cop sense pagar res perquè la visa de Botswana és gratuïta. El trajecte de Kasane a Victoria Falls amb el creuament de frontera sol ser de 1 hora i poc. 

Creuant la frontera a Zimbàbue.

Preus, vises i entrada

El preu de l’entrada és de 30$ per l’accés de Zimbabwe i de 20$ per l’accés de Zàmbia. Pensa que si visites les Cascades Victòria des de Botswana com vam fer nosaltres, hauràs de sumar al teu pressupost els 30$ del visat i també el cost del transfer. Al teu allotjament segurament podràs reservar el transport per anar fins a les cascades. El visat a Zàmbia té un cost més elevat de 50$ (tot i que hi ha previsió a partir del 2022 de baixar el cost de la visa a 25$). 

A dins el recinte del parc de les Cascades Victòria trobareu també un restaurant per si voleu dinar. Nosaltres ens vam gastar 41$ per un dinar de dues persones. Just a fora el recinte, hi ha diferents parades de souvenirs i artesanies per comprar algun record per emportar-vos a casa si voleu. 

Victoria Falls

Què fer a les Cascades Victòria?

Les Cascades Victòria són un espectacle de la mare naturalesa. No et canses de visualitzar-les des de diferents perspectives i tens moltes activitats a fer per gaudir d’un dia complet allà: 

– Des de Zimbabwe tens una visió més àmplia i panoràmica de les cascades. Pots recórrer els 16 miradors que conformen el recorregut del parc per tal d’observar els salts d’aigua des de diferents perspectiva i fer fotografies. En canvi, a Zambia només trobem 4 miradors per visualitzar les cascades. 

Mirador des del costat de Zimbàbue

– Una de les experiències més fotogràfiques que es fan a les Cascades Victòria durant l’època seca és el bany a la Devil’s Pool. Just a la part superior de la Cascada del Diable i a una altura de 100 metres, trobem una piscina natural formada per pedres a l’extrem de l’abisme on tens l’opció de banyar-t’hi i immortalitzar aquest moment amb una fotografia. No apte per aquells que tenen vertigen, només és accessible si visites les Cascades des de la part de Zàmbia. Per reservar aquesta experiència, el cost és de 110$ amb esmorzar inclòs, 175$ amb dinar inclòs i 150$ amb el te de tarda inclòs (no hi ha opció de només fer el bany sense l’àpat de després). Nosaltres des de la part de Zimbabwe podíem veure els que s’atrevien a fer el bany a la Devil’s Pool. Si ho vols fer, et recomanem que vagis al Cafe Zambezi (House of Africa) a Livingstone on també disposen d’allotjament i organitzen l’excursió a la Devil’s Pool.

– Si visites les Cascades Victòria en dies de lluna plena, és imprescindible que vegis la caiguda del capvespre dins el parc, ja que la llum de la lluna rebotant sobre les cascades provoquen un arc de Sant Martí nocturn amb una estranya combinació dels colors de la Lluna.

– El vapor provocat per la caiguda constant d’aigua de les Cascades permet que al voltant del recinte es creï un ecosistema conegut com el Bosc Plujós. Cada dia de l’any, una fina precipitació genera que les Cascades Victòria sigui l’únic lloc del món amb pluja perenne i generi un medi molt interessant pel que fa a espècies botàniques i de fauna.  

– Una altra opció per visitar les Cascades Victòria és des de l’aire. Cada dia s’organitzen vols amb helicòpter que et permeten veure la magnitud de les cascades des del cel durant 15 minuts. El preu oscil·la al voltant de 165$ per persona i a Victoria Falls trobaràs diferents agències que organitzen aquest viatge com els de Chikopokopo Helicopters.  

– També pots recórrer a peu el pont d’arc parabòlic d’uns 200 metres de llargada que creua el riu Zambezi i uneix els dos països. Va ser ideat pel líder colonial de Rhodèsia (territori que actualment formen Zàmbia i Zimbabwe) Cecil Rhodes a l’any 1905 per tal de facilitar el trànsit comercial entre El Caire i Ciutat del Cap i desenvolupar el turisme en aquella zona.  

Un peu a cada país.

– Pels amants dels esports d’aventura, tens l’opció de saltar des del pont de Cecil Rhodes amb una alçada de 128 metres, sent un dels llocs més espectaculars per practicar el pònting. El cost és de 160$ per persona. A més a més, hi ha l’opció també de fer tirolina o ràfting pel riu Zambezi. 

– Finalment, si encara tens temps pots visitar el Victoria Falls Hotel que es troba a centenars de metres de la porta d’entrada de Zimbabwe. És un edifici colonial britànic que s’ha convertit en un hotel de 5 estrelles i que manté tota la majestuositat colonial de l’època. Encara que no tinguis cap reserva d’habitació, pots accedir al seu interior i caminar pels seus jardins amb vistes sobre el pont de Cecil Rhodes acompanyades de la banda sonora de la caiguda dels salts d’aigua de les Cascades Victòria. 

Les cascades Victòria són una de les meravelles naturals del planeta més impressionants. Considerades les més amples de tot el planeta, el recorregut per la part de Zimbabwe et permet tenir una àmplia perspectiva de la caiguda d’aigua i de la majestuositat de la naturalesa. Recomanem passar-hi un dia sencer visitant tot el Parc Nacional i gaudint de les diferents activitats, així com del seu paisatge. Un lloc icònic d’Àfrica que s’ha de visitar! 

Victoria Falls

Categories: BOTSWANA | ZAMBIA | ZIMBÀBUE
Etiquetes:
ZIMBÀBUE: Gossos salvatges

ZIMBÀBUE: Gossos salvatges

Els gossos salvatges són uns animals que hem descobert en aquest gran viatge. Coneixíem l’existència d’ells però no sabíem res sobre ells. I realment, són uns animals sorprenents que han acabat estant a les llistes dels nostres preferits. Voleu saber per què? - Tots...

read more
ZIMBÀBUE: Tips per a la conducció

ZIMBÀBUE: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Zimbàbue amb cotxe:  A Zimbàbue es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et...

read more
ZIMBÀBUE: Anècdotes curioses

ZIMBÀBUE: Anècdotes curioses

- Sabíeu que Zimbabwe té una de les taxes d'alfabetització més altes del continent africà? Amb un 90% de taxa d'alfabetització, Zimbabwe és un dels països africans amb aquesta ratio més alta. La gran inversió amb educació i docents realitzada des de la independència...

read more
ZIMBÀBUE: Informació pràctica i els seus imprescindibles

ZIMBÀBUE: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Harare Superfície: 390.757 km2 Habitants: 14.645.468 habitants (2019) Densitat població: 37,48 habitants per km2.  Idiomes: A Zimbàbue, trobem 16 idiomes oficials, entre els quals destaquen l'anglès, el shona i el ndebele. El shona és l'idioma local més...

read more
ZIMBÀBUE: Great Zimbabwe i el llac Mutirikwi

ZIMBÀBUE: Great Zimbabwe i el llac Mutirikwi

Les ruïnes del Great Zimbabwe, declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per l'UNESCO el 1986, són una de les atraccions principals del país que es troben localitzades a prop de la població de Masvingo. Aquesta antiga ciutat és considerada el jaciment històric més...

read more
ZIMBÀBUE: Matobo NP

ZIMBÀBUE: Matobo NP

Matobo NP es troba situat als Matobo o Matopos Hills, unes muntanyes rocoses de granit que es troben a 35 quilòmetres al sud de la ciutat de Bulawayo; i que cobreixen una extensió de 3.100 quilòmetres quadrats, dels quals 424 s’han establert com a parc nacional....

read more
ZIMBÀBUE: Hwange NP

ZIMBÀBUE: Hwange NP

Hwange NP és el parc nacional més gran de tot Zimbabwe. Té aproximadament uns 14.600 quilòmetres quadrats. Declarat fa pocs anys parc nacional, al 1961, anteriorment servia com a territori de caça de la família reial. Presenta diferents hàbitats on hi viuen una gran...

read more
ZIMBÀBUE: Mana Pools NP

ZIMBÀBUE: Mana Pools NP

Mana Pools és un lloc molt especial. Aquest parc natural que cobreix una extensió de 2.500 quilòmetres quadrats es troba situat just a la riba del riu Zambezi i enmig de la vall que rep el mateix nom. A part, té quatre piscines naturals estacionals (Main Pool, Chine...

read more

0 Comments

Submit a Comment