ANGOLA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

girona_1990_people

juny 13, 2022

Capital: Luanda

Superfície: 1.247.000 km2

Habitants: 32.870.000 habitants (2020)

Densitat població: 26,36 habitants per km2. 

Idiomes: La llengua oficial d’Angola és el portuguès. De totes maneres, al ser un país d’una extensió tan gran de terreny, trobem fins a 40 llengües diferents, la majoria d’origen bantú. Entre aquestes, destaquen l’umbundo, el kimbundo, el kikongo, el chokwe, el mbunda, el luvale, el gangela, el nhanheca i el xikuanyama.

Moneda: La moneda oficial del país és el Kwanza (AOA). Al canvi, 1 euro són 450 AOA. Pots mirar el canvi actual, al següent link.

Clima: Angola és un dels països més grans del continent africà. Hi trobem diverses províncies que tenen climes diferents. El nord (de Luanda capital fins a RDC Congo) destaca per un clima tropical, amb una vegetació molt exuberant i plena de verd. Allà, l’època de pluges sol ser de novembre a març, amb un clima molt humit. De maig a agost, hi ha l’estació cacimbo, l’estació seca però amb temperatures més baixes. Al centre (de Namibe-Lubango a Luanda), el paisatge és semi desèrtic i destaca per un clima més sec. De totes maneres, a l’interior del país on hi ha les muntanyes (on es troba una meseta d’altitud entre 1.000 i 1.800 metres), les pluges solen ser més abundants i les temperatures més fresques. La corrent de Benguela provoca que les zones de costa com Benguela o Namibe tinguin un clima més temperat. Finalment, el sud del país (de Namibe fins a Namíbia) destaca per ser una zona totalment desèrtica i amb quasi nul·la presència de precipitació. Allà, trobem la segona ciutat més gran del país, Lubango, que està situada a dalt de les muntanyes i que destaca, per tant, per un clima molt més fred que el que podem trobar a la costa. Generalment, la millor època per anar a Angola és de maig a setembre, quan el clima és fresc, i els dies són assolellats sense un alt risc de precipitacions.

Conducció carreteres: Les carreteres d’Angola destaquen per ser carreteres amb molts de forats. La majoria solen ser asfaltades, però has d’anar amb compte perquè algunes no estan molt ben conservades, sobretot les que van cap a l’interior del país. Trobaràs força trànsit de camions a la zona propera de Luanda, així com també a la regió de Malanje ja que hi ha molts camions que van a buscar fusta i diamants. Allà, hauràs d’anar molt amb compte perquè les carreteres realment tenen molts forats i la majoria de trailers els intenten esquivar sortint del seu carril. En canvi, a la costa, les carreteres solen estar en millor estat. De Luanda fins a Lobito, trobaràs carreteres en bon estat, però de Benguela a Lucira hi ha un sector que no està asfaltat i actualment està en construcció. La carretera que va de la frontera de Namíbia a Lubango és una de les millors del país (com també la que va de Namibe fins a Lucira per la costa, i que és de nova creació; o la de Namibe a Tômbua). En canvi, la carretera que va de Lubango a Namibe destaca per una primer part (just després de Serra de Leba) molt bona però després la carretera empitjora amb un terreny ple de forats. Si vols visitar el desert del Namib o la població d’Oncocua on trobaràs diferents grups tribals del país, és imprescindible que utilitzis un 4×4 degut a la sorra i la topografia de terreny que hi trobaràs. En aquest apartat, trobareu més informació sobre tips per a la conducció si visites Angola amb cotxe.

Internet / targeta SIM: Angola no és un país que destaqui per tenir bona senyal d’Internet. Només trobaràs Internet a les grans ciutats com Luanda, Benguela, Lubango o Namibe. L’immensitat del país fa que hi hagi zones molt remotes on costa tenir senyal de telèfon i, per tant, també Internet. Pel que fa a les targetes SIM, si en vols aconseguir una necessites un carnet d’identitat d’Angola (pots demanar a algú que te’l deixi per tal de fer els tràmits d’aconseguir la SIM). Nosaltres vam comprar una SIM d’Unitel a Xangongo (sud del país) per 350 Kwanzas (uns 0.60 euros) i vam comprar un pack de 6 GB de dades per 5.000 Kwanzas (uns 7 euros).

Visa: Per accedir a Angola, hauràs de fer una visa. Aquesta Visa la pots fer online al següent enllaç amb un cost de 120 USD. Et faran una visa de turisme per a 30 dies que podràs renovar només una vegada pel mateix període de temps. Nosaltres, en estar el país tancat per Covid, la vam fer a través del consolat d’Oshakati (Namíbia), on ens va costar 100 USD i vam haver de presentar una carta d’invitació, fotografies, certificat de vacunació i fotocòpia del passaport. Si entreu per Cabinda, heu de pensar de sol·licitar una visa de múltiple entrada perquè aquest territori angolès es troba envoltat del Congo, i per tant, hauries de sortir del país i tornar a entrar de nou.

Pressupost: En total, vam estar 27 dies a Angola i vam gastar un total de 1.298,18 euros per dues persones. Cal dir, però, que vam estar allotjats moltes nits de forma gratuïta i altres fent càmping lliure, i que com a activitats, vam fer un tour de 2 dies per anar a visitar la Baia dos Tigres. A continuació, teniu desglossat totes les despeses d’Angola:

QUÈ VEURE A ANGOLA?

1.- BAÍA DOS TIGRES I SAO MARTINHO DOS TIGRES

Baía dos Tigres, anomenada així pels colors grocs i negres de les dunes que recorden a l’animal del qual rep el nom, és una badia que es troba envoltada de dunes del desert i que limita amb les onades de l’oceà Atlàntic. Es troba situada al sud de Tômbua, i per arribar-hi només s’hi pot accedir amb marea baixa i durant els dies de lluna plena (i reservant amb una agència local) ja que has de conduir per la platja per sobrepassar el conegut Death Acre. Just davant de la badia, trobem el poble fantasma de São Martinho dos Tigres, un poble que va ser creat el 1860 a la península i que va ser un dels centres pesquers més importants del país, però que el 1962, degut a les erosions de les onades, es va separar d’ella i es va convertir en una illa. El poble va quedar totalment abandonat, però avui en dia encara conserva certs edificis icònics com, per exemple, la seva església. Poder veure en un mateix moment el mar i les dunes, conduir pel mig del desert del Namib, gaudir de les postes de sol a l’horitzó de l’oceà Atlàntic, caminar per les dunes o navegar per les aigües de l’oceà són algunes de les activitats que podràs fer si visites aquest lloc tan especial.

2. LES CASCADES DE CALANDULA

Les cascades de Calandula són les segones cascades més grans d’Àfrica, després de les mítiques Victoria Falls. Situades a la regió de Malanje, per a nosaltres aquestes són les millors cascades que pots veure a Àfrica. El seu entorn és totalment verd i salvatge, amb arbres tropicals i un gran salt d’aigua enmig de la naturalesa amb quasi nul·la infraestructura turística, cosa que fa que siguin unes cascades molt especials i molt verges. Tenen una alçada de 105 metres i una amplada de 400 metres, i quan les veus realment et sents com si fossis un explorador que acaba de descobrir un dels grans tresors del país. Una visita obligada si viatges a Angola.

3. PRAIA DO SOBA I PIAMBO

La platja de Soba és una de les platges que ens va agradar més d’Angola i la vam gaudir de valent! Entremig de penya-segats i desert, aquesta platja neta i d’aigua clara, s’imposa en el paisatge com un miratge. És una platja privada, és a dir pertany al lodge que rep el mateix nom; i el seu entorn és espectacular. Si tens sort podràs veure-hi balenes, dofins o tortugues i també et podràs endinsar en algunes de les coves que de forma natural s’han creat en aquesta part de la costa d’Angola. A la vegada, podràs gaudir d’un bany a les piscines naturals que es creen durant la marea baixa a Piambo, just a una horeta de Praia do Soba. Un bon lloc per a descansar i relaxar-te al costat del mar!

4. TÔMBUA

Tômbua és la capital de la pesca d’Angola. També és la porta d’entrada al desert del Namib, on destaca per les seves formacions rocoses úniques com, per exemple, Arco i Morros Vermelhos. Arco, com bé diu el nom, són dos arcs de roca creats per l’erosió del vent durant segles d’acció i que es troben situats al mig del que abans era una llacuna que, malauradament, està seca. Morros Vermelhos són unes formacions rocoses que fan fins a 25 metres d’alçada i que han estat també durant milers de segles esculpides pel vent. De terra de color vermellós, podràs veure-hi roques de diferents formes en un entorn totalment desèrtic.

5. LUBANGO

Lubango és la segona ciutat més gran del país. Es troba situada entremig de muntanyes de més de 1.700m d’alçada. És una ciutat bonica enclavada en un entorn verd d’altura, on podràs visitar el seu Cristo Rei particular amb vistes a la ciutat, o gaudir de les vistes de la Fenda de Tundavala, una finestra natural de l’altiplà de Bié creada per una escletxa que s’obre entre mig dels penya-segats que tenen més de 2.200m d’altitud i cauen en picat uns 1.000m sobre les planícies del Namibe. Aquest és un dels llocs naturals màgics que té la ciutat i és considerada una de les belleses d’Angola. A més a més, a Lubango podràs descobrir la Serra de Leba, una carretera de revolts que baixa de les muntanyes fins a la plana de Namibe en un recorregut d’uns 20 quilòmetres amb un desnivell de 1.600 metres.

6. PUNGO ANDONGO

Les muntanyes de Pedras Negras de Pungo Andongo són unes formacions rocoses molt misterioses que sobresurten de la plana de Malanje. Diuen que en aquestes roques hi ha una part de llegenda, història i mitologia molt interessant. Allà, s’hi va refugiar el poble mbundu dels intents de colonització portuguesa, amb una figura històrica molt important com és la reina Njinga de Ndongo, considerada una de les dones més importants de la història del continent africà. Ningú sap com han pogut originar-se aquestes muntanyes de roca negre que sobresurten del paisatge de la regió, però les històries de caire místic, guerrer i misteriós que hi ha al seu voltant converteixen aquest lloc en un indret especial a visitar si et trobes a la província de Malanje.

7. NAMIBE

Aquesta població també coneguda com a Moçamedes, és una ciutat on es pot veure clarament la influència portuguesa al país. És una ciutat tranquil·la, fàcil de passejar on la gent viu del mar i de la pesca. Al voltant de Namibe, trobaràs petites poblacions com Baía das Pipas o Mucuio, pobles pescadors amb un encant especial, on els seus habitant cada dia al matí surten a la mar per anar a pescar i després vendre el peix a la platja. Un bon destí per conèixer més la vida pesquera del litoral angolès.

8. LA ZONA TRIBAL D’ONCOCUA

Angola és un país amb una riquesa antropològica impensable: hi ha al voltant de 100 grups ètnics que viuen al país. D’aquests, al sud d’Angola hi conviuen diferents tribus, cadascuna amb les seves tradicions ancestrals i trets característics particulars que fan de la zona, una àrea rica culturalment parlant. Oncocua és el punt de partida per visitar les tribus Muhimba, Muacahona o Mutua, per exemple. Una visita molt interessant per descobrir una part més antropològica del país on podràs conèixer modus vivendi molt diferents al teu.

9. CABO LEDO

Cabo Ledo és un dels destins més bonics de la costa d’Angola. És un poble de pescadors que té unes platges verges i molt boniques, al costat de penya-segats. Situat a una distància relativament curta de Luanda, durant el cap de setmana es sol emplenar de gent que va a desconnectar i descansar a les fabuloses platges que hi ha en aquesta zona, gràcies en part a la diferent infraestructura turística que trobem. Destaca la Praia dos Surfistas, una platja on la gent que li agrada el surf va a gaudir de les seves onades.

10. SUMBE

La zona de Sumbe és una zona més desconeguda pel sector turístic del país, però que té unes quantes joies a descobrir que creiem que poden ser un bon punt de parada de camí al nord o al sud de la costa d’Angola, en funció de la direcció que vagis: les Cachoeiras de Binga i las Grutas da Sassa. Les cascades de Binga, són un indret perfecte per  refrescar-se i dinar fent un pícnic en un entorn molt bonic. Les coves de Sassa, conegudes pels locals com a Gruta Santa o Furnas de Deus, estan carregades de llegendes orals i personatges mitològics que fan d’aquest lloc un indret sagrat pels seus habitants. Estàs a punt per descobrir aquests diamants en brut que té per oferir el país?

11. BENGUELA I LOBITO

Les ciutats de Benguela i Lobito que estan situades molt a prop entre sí, formen un nucli molt interessant i bonic per a gaudir de la seva gent i veure com es desenvolupen les ciutats marítimes en un entorn molt poblat però a la vegada molt agradable. Benguela amb l’encant del seu passat colonial i Lobito pel fet de ser un dels ports més importants del país, fa que siguin parada obligatòria pel teu viatge a Angola. A més a més, a prop de Benguela, podràs trobar platges com Baía Farta, Baía Azul i Caotinha, platges directes a l’oceà Atlàntic amb molt bon ambient i aigües transparents.

12. PRAIA DO SARICO

La Praia do Sarico, és el cementiri de vaixells més gran del món. S’hi poden trobar més d’una trentena de vaixells que amb el pas del temps s’han anat destruint, corroïts pel vent i per l’aigua salada. Situat al nord de Luanda, en aquesta platja es respira un ambient místic i curiós amb la presència d’aquests vaixells fantasma. Alguns pescadors diuen que els vaixells un cop abandonats al port de Luanda els van portar aquí com un abocador, altres diuen que quan les embarcacions són velles molts propietaris dels vaixells els sortia més a compte abandonar el vaixell en plena mar i que les corrents marines el portessin allà on fos. I hi ha qui va més enllà, i diu que aquests vaixells van ser encallats en aquesta platja estratègicament durant la guerra civil, a 30 quilòmetres de la capital, pel transport massiu d’armes. Malgrat no saber l’explicació exacta, aquestes grans embarcacions guardant molts secrets del seu passat esplendorós que val la pena visitar.

13. MIRADOURO DA LUA

A 60 quilòmetres al sud de Luanda, trobem unes formacions rocoses de color ocre groguenc que xoquen quasi amb el mar Atlàntic i que són una meravella de la naturalesa. Aquest paisatge que sembla lunar, d’aquí ve el nom de Miradouro de Lua, es va originar gràcies a l’erosió del vent i de la pluja durant segles. Aquests penya-segats són una formació càrstica tricolor que formen pinacles afilats. Amb parets de sorra i argila tallades en forma d’estalagmites és un paisatge que sembla totalment d’un altre planeta. Un espectacle!

14. HUAMBO

Huambo és una província que està situada al centre d’Angola. La seva capital (que també rep el nom de Huambo) és coneguda també com a Nova Lisboa, ja que s’assembla molt a aquesta ciutat portuguesa. Destaca pel paisatge del seu voltant on podràs trobar el famós Morro do Moco que és el punt més alt d’Angola amb 2.620 metres d’altitud amb un pic molt característic, i també la Reserva Forestal de Kavongue.

Categories: ANGOLA
Etiquetes:
ANGOLA: Anècdotes curioses

ANGOLA: Anècdotes curioses

Sabíeu que a Angola el preu de la gasolina i el gasoil són molt barats? Angola és el segon productor de petroli d’Àfrica i el setzè productor de tot el món. L’or negre, el petroli, és el principal motor econòmic del país ja que representa el 95% dels ingressos per...

read more
ANGOLA: Lubango

ANGOLA: Lubango

Lubango, la segona ciutat més gran del país, després de Luanda es troba situada entremig de muntanyes de més de 1.700m d'alçada. És una ciutat bonica enclavada en un entorn verd d'altura. Després que colonitzadors portuguesos provinents de Madeira formessin aquest...

read more
ANGOLA: Tips per a la conducció

ANGOLA: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Angola amb cotxe:  - A Angola es condueix per la dreta, com a la majoria de països europeus. El cotxes del carril contrari doncs et vindran per la teva esquerra. Cal tenir en compte aquest fet si...

read more
ANGOLA: Les tribus del sud d’Angola

ANGOLA: Les tribus del sud d’Angola

Angola és un país amb una riquesa antropològica impensable: hi ha al voltant de 100 grups ètnics que viuen al país. D'aquests, al sud d'Angola hi conviuen diferents tribus, cadascuna amb les seves tradicions ancestrals i trets característics particulars que fan de la...

read more

0 Comments

Submit a Comment